Fakta: Franck Nivard

Född: 26 juli 1979 i Avranches, Normandie, Frankrike.

Bor: Marolles-En-Brie, strax söder om Paris, nära stora träningsanläggningen Grosbois.

Antal segrar: drygt 2 500.

Inkört i karriären: 90 miljoner euro, cirka 840 miljoner kronor.

Största segrar: Prix d’Amérique, 3 (Ready Cash 2011-2012, Meaulnes du Corta 2009). Prix de France, 3 (Ready Cash 2011, 2013, Kool du Caux 2007), Criterium Continental (Bold Eagle 2015).

Bästa hästar : Ready Cash och Bold Eagle.

Fakta: Tio senaste vinnarna i Prix d'Amérique

2015: Up And Quick, Jean-Michel Bazire (tränare Franck Leblanc), Frankrike, 1.12,2.

2014: Maharajah, Örjan Kihlström (Stefan Hultman), Sverige, 1.13,3.

2013: Royal Dream, Jean-Philippe Dubois (Philippe Moulin), Frankrike, 1.11,9 (rekord).

2012: Ready Cash, Franck Nivard (Thierry Duvaldestin), do, 1.12,0.

2011: Ready Cash, Nivard, (Duvaldestin), do, 1.12,1.

2010: Oyonnax, Sebastien Ernault (Vincent Brazon), do, 1.12,4.

2009: Meaulnes du Corta, Nivard (Pierre Levesque), do, 1.12,5.

2008: Offshore Dream, Levesque, do, 1.12,0.

2007: Offshore Dream, Levesque, do, 1.12,0.

2006: Gigant Neo, Dominique Locqueneux (Stefan Melander), Sverige, 1.12,5.

Bold Eagle, 5 år, och Franck Nivard, 36, har blivit hela nationens kelgrisar. De har dragit tusental till Vincennes-banan i vinter där ekipaget hyllats av fansen efter sina stora segrar.

För två veckor sedan lekte Bold Eagle med motståndet i Prix de Belgique. Sista hundra metrarna av loppet satt Franck Nivard och vinkade till publiken.

– Jag känner mig väldigt säker bakom Bold Eagle. Han gör allting så lätt för mig i sulkyn. Det känns som om jag kan köra lite hur jag vill och ändå vinna. Pappa Ready Cash hade samma höga kapacitet men var inte lika jämn och kunde galoppera ibland, säger Nivard.

Både häst och kusk är födda till stjärnor.

Bold Eagle vann alla nio loppen som treåring.

I fjol förlorade han bara en gång på nio försök. Totalt har han tagit 20 segrar på 23 starter och lekt med sina motståndare i varje start. Prissumman har redan passerat en miljon euro.

Bästa lärlingen

Franck Nivard körde och vann sitt första travlopp dagarna efter han fyllt 16. Året efter blev han utsedd till Frankrikes bästa lärling.

Ryktet om den talangfulla kusken från Avranches i Normandie, alldeles vid Atlantkusten, började sprida sig. Han arbetade hos Jean-Pierre Dubois och Jean-Baptiste Bossuet och kom allt närmare Vincennes-banan i Paris. Där visade han snabbt sina färdigheter. Svåra och galopplystna hästar höll han i trav.

Hästar med sämre segervilja lyckades han övertala att sätta nosen först i mål. Och det taktiska rävspelet på världens största travbana satt i ryggmärgen.

– Jag bestämde mig tidigt för att arbeta med trav och hästar. Och jag ville till toppen. Det har aldrig funnits något annat för mig, säger han bestämt.

Svensk miss

Dessutom är "Frankie" en oerhört vass montéjockey. Han har vunnit allt i disciplinen och kommer att fortsätta med travridning så länge han orkar.

Nivard har även tävlat i Sverige men där har framgångarna uteblivit. För ett och ett halvt år sedan var Un Mec d'Heripre först i mål i Åbergs Memorial men blev diskad för trängning.

– Det har inte gått bra i Sverige, ni har ett annat och hårdare reglemente som jag inte riktig är van vid, erkänner han.

Men på Vincennes är han kung och det skulle förvåna om det inte blir en fjärde seger i Prix d’Amérique på söndag för stjärnkusken Franck Nivard bakom Bold Eagle.