Fakta: Alexander Fransson

Född: 2 april 1994.

Klubb: FC Basel 1893.

Tidigare klubbar: Lindö FF, IFK Norrköping.

Allsvenska matcher/mål: 73/7.

Landskamper/mål: 1/0.

Position: Central mittfältare.

Aktuell: Skrev i lördags 4,5-årskontrakt med Basel och debuterade i landslaget mot Estland i onsdags.

Klubben han kommer till: Basel har vunnit den schweiziska ligan 17 gånger och cupen elva gånger. Möter S:t Etienne i 16-delsfinal i Europa League. I klubben spelar landslagets förre vänsterback Behrang Safari. Laget tränas av Urs Fischer.

Livet handlar om ständiga val, varje dag. Några är större och svårare än andra. Men när tillfällen kommer bör de fångas i flykten. Fransson sorterade bland buden, lade ett par klubbar i högen för mindre intressanta och till slut stod det mellan Gent och Basel.

Han besökte båda klubbarna.

Både huvudet och magen sade Basel. För fotbollen och för miljön. Och bara en sån sak som att det finns spårvagnar även i Basel.

Utvecklas bäst

– Basel har varit en storklubb länge, är alltid med och slåss ute i Europa medan Gent är ganska färska på den nivån. Jag fick känslan att Basel är den klubb där jag kan utvecklas bäst. Jag fick också lite bättre intryck av Schweiz som land. Det känns lite mer som Sverige, säger han.

Övergången är sannolikt den största IFK Norrköping varit inblandad i. Enligt uppgifter till TT fick klubben 1,6 miljoner euro (cirka 14,5 miljoner) direkt. Bonusar på totalt närmare tre miljoner tillkommer om Basel vinner ligan och kvalificerar sig till Champions League.

Med tanke på att Basel leder ligan med tio poäng inför vårsäsongen (börjar 7 februari) lär det trilla in lite slantar till på IFK Norrköpings bankkonto.

Dessutom finns en vidareförsäljningsklausul på 15 procent. Bra betalt, alltså. För Fransson var det ytterst viktigt.

– Jag skulle aldrig lämna Norrköping som Bosman. Klubben har utbildat mig och den ska ha kompensation för det. Jag har alltid sagt att jag vill tillbaka till IFK och det hoppas jag att jag kan göra i framtiden och hjälpa dem igen, säger han.

En okej debut

Det gnager lite att lämna ett lag som tog allsvenskan med storm.

– Jo, det är lite synd. Jag tror att vi kunde ha blivit ännu bättre i år, säger han dagen efter landslagsdebuten mot Estland i Abu Dhabi.

Där var den lugne, kloke, passningsskicklige mittfältaren en av de bättre under de 56 minuter han spelade.

– Det gick väl okej. Förutsättningarna var väl inte de allra bästa, men det var skönt att få känna på bollen och lite matchtempo igen. Jag har försökt hålla igång under semestern och spelat med kompisar och så, men det är en helt annan sak, säger han.

På måndag avslutas landslagets vinterturné och Fransson åker hem till Norrköping. Men det blir snabba bud. Redan 13 januari är han på plats i Basel och flyger direkt på träningsläger i Marbella.

– En dag hemma, mer blir det inte.

TT: Hur ska det gå med flytten då?

– Jag tror jag får åka hem en liten stund efter träningslägret. Jag har fått lite förslag på bostäder, men det blir hotell först, säger han.

Spel en bonus

Basel vet att det inte är en Alexander Fransson i toppform man värvat, men ser gärna att han är med och konkurrerar om en plats direkt.

– De har sagt att de vill ha mig spelklar redan till matchen den 7 februari (Luzern hemma). Egentligen tänker jag väl att det är en bonus om jag får speltid den första tiden, jag tänker mest på att komma in i allt. Det första halvåret handlar om att se och lära och sedan till nästa säsong är det mer på allvar, om man säger så.

Fransson är tänkt som ersättare för Mohamed Elneny som går till Arsenal.

– En väldigt bra spelare, men jag ska göra så gott jag kan för att fylla ut hans skor. Vi är två olika spelare och de får bilda sig en uppfattning om mig.

TT: Hur är tyskan?

– Den är inte bra, säger Fransson och skrattar. Den måste jag plugga.