Fakta: Misstänkta läggmatcher

Inom svensk idrott är det framför allt fotbollen och basketen som drabbats av misstänkta läggmatcher. Endast två fall har nått svensk domstol:

Oktober 2013/maj 2014: Tre spelare i en division 1-klubb i södra Sverige erbjuds och tar emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. Totalt åtalas sex män för att på olika vis ha påverkat resultaten, men alla friades av Kristianstads tingsrätt under onsdagen. En av de inblandade, en 25-åring, friades i fjol i ett liknande tingsrättsfall.

September 2013: En 25-årig fotbollsspelare friades i Jönköpings tingsrätt för att ha försökt muta tre spelare i IFK Värnamo inför en match mot Gais i superettan. Nästa vecka kommer Göta hovrätts dom i fallet.

2013: Misstanke om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs förundersökningarna ner.

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket misstänks ha påverkats. Totalt tre domare misstänkts, men några åtal väcks inte på grund av brist på bevis.

Fakta: Skulle ta röda kort

På onsdagen ogillade Kristianstads tingsrätt åtalen mot de sex män som misstänktes för att på olika sätt ha påverkat resultatet i tre matcher för en division 1-klubb i fotboll i södra Sverige hösten 2013 och våren 2014.

Två män – 44 och 34 år gamla – utpekades som matchfixare i härvan och åtalades för bland annat grovt givande av muta, utpressning och olaga hot. 44-åringen dömdes tidigare i år till 18 månaders fängelse för liknande brott i Norge.

Fyra av de åtalade är tidigare fotbollsspelare i klubben. En 25-årig spelare misstänktes för grovt givande av muta. Han friades i fjol i Jönköpings tingsrätt i ett liknande fall. Göta hovrätt kommer med sin dom i det fallet den 5 november.

Övriga tre misstänktes för grovt tagande av muta. En av dem erkände brott, och han var åklagarens huvudvittne.

Huvudvittnet har berättat om att trion blev hotade av de två matchfixarna efter att ha misslyckats med att manipulera resultatet i en första match. De krävdes på 50 000 kronor vardera, men skulden skulle kunna kvittas genom fler uppgjorda matcher.

Bland annat ska spelarna – enligt huvudvittnet – ha instruerats att vinna första halvleken i en match, men förlora andra halvlek stort samt ta röda kort.

Källa: Kristianstads tingsrätts dom.

Fallet i Kristianstads tingsrätt var unikt. För första gången klev en spelare ut ur tystnadskulturens skugga i Fotbollssverige och berättade att han varit med och fixat matcher. Det räckte inte till en fällande dom mot de sex män som åtalats misstänkta för tre läggmatcher för en division 1-klubb i södra Sverige.

– Det kändes ju som en tung bevisning och som en väldigt stark berättelse där jag nog trodde att det skulle kunna leda fram till en fällande dom, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Fler misstänka matcher

Förbundet utreder allt fler misstänkta läggmatcher inom svensk fotboll. Prognosen är att man i år har granskat drygt 30 misstänkta matcher – att jämföra med närmare 20 matcher totalt under 2013 och 2014.

– Vi hoppas att det handlar om en större vaksamhet och en större anmälningsbenägenhet, snarare än att fenomenet som sådant har ökat. Eftersom det har blivit en större uppmärksamhet om fenomenet, säger förbundsjurist Anders Hübinette.

Onsdagens friande dom kan dock skicka ut fel signaler, menar Hübinette.

– Om inte det här räckte, vågar jag då gå ut och berätta vad jag sett och hört? Eller finns den risk att rättsväsendet inte tror på mig? Den risken finns ju och den måste vi hela tiden arbeta mot, säger han.

En av de sex åtalade, en 25-årig fotbollsspelare, ska ha varit matchfixarnas springpojke. Han friades från anklagelsen om ett liknande brott även i fjol när det för första gången hölls en matchfixningsrättegång i Sverige. Då liksom nu hette åklagaren Johan Lindmark.

Lutar åt överklagande

– En personlig reflektion är att det är rätt tungt att driva den här typen av ärenden. Även om vi har en person som träder fram och berättar om hur det gått till, räcker det ändå inte, säger Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption.

Allt hängde på nyckelvittnets berättelse. Övriga fem har nekat till anklagelserna. Rätten finner dock att stödbevisningen mestadels var "av indicietyp och tämligen svag".

– Mycket talar för att jag kommer att överklaga, säger Lindmark.