Fakta: Lamine Diack

Ålder: 82. Född i Dakar, Senegal, den 7 juni 1933.

Idrottsbakgrund: Längdhoppare, fransk mästare 1958 och fransk/västafrikansk rekordhållare 1957–1960 med ett personligt rekord på 7,72 meter. Landslagsman i friidrott, fotboll och volleyboll 1954-60.

Karriär i urval: Ungdoms- och idrottsminister i Senegal 1970-73, borgmästare i Dakar 1978-80, parlamentsledamot 1978-93, vice ordförande i IAAF 1991-99, ordförande i IAAF 1999-2015.

Aktuell: Gripen av fransk polis, misstänkt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga dopningsfall.

Källa: Internationella olympiska kommittén.

Den 82-årige senegalesen åtalas vid en domstol i Paris för att ha tystat ned flera dopningsfall. Diack anklagas för "passiv korruption" och penningtvätt. Även den tidigare friidrottshöjdarens juridiske rådgivare Habib Cisse är misstänkt och en läkare som har förhörts i ärendet sitter frihetsberövad. Både Diack och Cisse har släppts mot borgen, skriver AFP.

Utredningen bygger bland annat på information från antidopningsbyrån Wada. IAAF bekräftar att en utredning pågår. Enligt ett pressmeddelande "besökte" polisen under tisdagen huvudkontoret i Monaco för att "genomföra intervjuer och få tillgång till dokumentation".

Även Gabriel Dolle, som fram till december 2014 var ansvarig för förbundets antidopning, anklagas för korruption, enligt AFP. Precis som Diack och Cisse har Dolle släppts mot borgen.

"Andades sunkighet"

Svensk friidrotts förra ordförande Björn Eriksson – Riksidrottsförbundet RF:s nuvarande ordförande – är inte förvånad.

– Mitt förtroende för den här ledningen var lågt sedan tidigare och det växer inte direkt med de här händelserna, säger han till TT.

Eriksson vann inga popularitetspoäng hos IAAF:s ledning när han i april hårt kritiserade beslutet att tilldela amerikanska Eugene VM 2021, ett mästerskap Sverige hade planerat men inte hann söka.

– Det gjordes upp bakom ryggen på oss, det andades sunkighet. Vi hade en ganska häftig ordväxling. Min bild av en unken organisation med ett demokratiskt underskott försvagas inte nu, säger Eriksson.

Sonen fick sparken

Sedan tidigare har Lamine Diacks son Pape Massata Diack tvingats lämna sin post som marknadschef på IAAF efter anklagelser om mörkläggning av ryska dopningsskandaler. Även IAAF:s ekonomichef Valentin Balachnisjev, ordförande för det ryska förbundet, fråntogs sina poster.

Lamine Diack har tidigare anklagats för att ha tagit emot över motsvarande en miljon kronor i mutor från marknadsföringsbolaget ISL.

Diack blev ordförande 1999. Han avgick i augusti i år och ersattes av Sebastian Coe.