Bakgrund: Friidrottens avslöjanden

3 december 2014: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti: IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

4 november: Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november: IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAF:s antidopningsavdelning, är föremål för utredning.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: IAAF stänger av rysk friidrott från alla internationella tävlingar tills vidare.

18 december: Lamine Diack erkänner för fransk polis att han bett om och fått 1,5 miljoner euro av Balachnitjev.

21 december: Misstankar mot Lamine Diack om att han betalat ut mutor till läkaren och IAAF:s ansvarige för antidopningsarbetet, Gabriel Dollé, för att dölja mutor.

Den förre ordföranden i antidopningsorganisationen Wada har lett utredningen och ska presentera den andra delen av rapporten på torsdagen. Pound har tidigare sagt att när den andra delen av rapporten släpps "kommer folk att säga 'hur kunde det här hända?'. Det är ett komplett förräderi av hur folk i friidrottens ledning borde agera".

Det var i början av november som Wada släppte den första delen av rapporten. Den avslöjade att det förekommit systematisk dopning inom rysk friidrott och att höjdare inom Internationella friidrottsförbundet (IAAF), bland annat dess förre ordförande Lamine Diack, tagit emot miljonmutor för att dölja positiva dopningstest av ryska friidrottare.

Polisutredning pågår

Sedan dess har IAAF stängt av rysk friidrott under utredning. Och det pågår en polisutredning i Frankrike mot bland andra Lamine Diack, hans son Papa Massata Diack, Lamine Diacks juridiske rådgivare Habib Cisse och IAAF:s förre antidopningschef Gabriel Dollé.

Det var av hänsyn av polisutredningen som presentationen av den andra delen av Wadas rapport har dröjt.

– Den andra delen består av möjliga kriminella handlingar av personer, som svar på de generella påståendena att IAAF inte följde upp positiva dopningstester, sade Pound till den japanska tidningen Yomiuri Shimbun.

I samband med att Wadas rapport presenteras i München ska den franska åklagaren Eliane Houlette ge en summering av polisutredningen.

"Problem i Kenya"

Wadas ursprungliga uppdrag var att se om det fanns några onormala testresultat av ryska friidrottare. Uppdraget har växt till att gälla alla friidrottare, mer än 5 000, vars testresultat finns i IAAF:s databas.

– Våra experter går igenom hela listan ända fram till slutet av 2015. Det står fullkomligt klart att det finns problem i Kenya. Min misstanke är att det vid någon tidpunkt kommer att bli en liknande utredning (som i Ryssland) i Kenya, sade Pound.