Frölundas succémålvakt, som har 18–1 i matchfacit i SHL, svarade för något av säsongens räddning i slutet av andra perioden.

Trots en lång sidledsförflyttning räddade han Beat Forsters direktskott med plockhandsken alldeles intill sin vänstra stolpe.

Forster bara skakade på huvudet åt den omöjliga räddningen.

– Det var en skön räddning. Pucken ställer sig lite på högkant, så han får inte kanonträff. Jag känner tidigt att jag ska hinna dit, sade Johansson till SVT.

2–0-skytten Artturi Lehkonen imponerades av sin lagkamrat:

– Det är en målvakt i sin bästa tid. Så gör han alltid mot mig på träningarna, skönt att han gör det mot någon annan också.

Ett mål där och det hade blivit match av den första semifinalen. I stället stängde Ryan Lasch tillställningen definitivt med sitt 3–0-mål efter 43 sekunder av tredje perioden.

Lars Johansson tog 20 skott på sin väg mot nollan.

Frölunda gjorde en imponerande insats och tog greppet direkt mot Dick Axelssons schweiziska mästarlag. Spencer Abbott sköt 1–0 i numerärt överläge i den första perioden och Lehkonen utökade i andra sedan Robin Figren skymt hemmamålvakten Leonardo Genoni.

JVM-backen Jacob Larsson gjorde Frölundas två sista mål.

Eftersom det sammanlagda resultatet efter två matcher – returen spelas kommande tisdag – räknas har Frölunda ett drömläge att nå andra raka finalen i CHL. I fjol fick laget stryk av Luleå i finalen.

Den här gången blir ett av finallagen finländskt. Kärpät vände 0–2 till 3–2-seger borta över Lukko i den första avdelningen av det helfinska mötet.