Fakta: Prix de Bourgogne

På söndag avgörs Prix de Bourgogne på Vincennes med en knapp halv miljon kronor till vinnaren. Loppet är det näst sista B-loppet inför Prix d’Amerique 31 januari.

Startlista: 1 Mosaique Face-Lutfi Kolgjini, Sverige, 2 Up And Quick-J-M Bazire, Frankrike, 3 Timoko-Björn Goop, do, 4 Texas Charm-Julien Dubois, do, 5 Vision Intense-Jean-Philippe Dubois, do, 6 Universe de Pan-Philippe Daugeard, do, 7 Un Mec d’Heripre-Roberto Andreghetti, do, 8 Uhlan de Val-Cederic Megissler, do, 9 Tiego d’Etang-Christian Bigeon, do, 10 Village Mystic-Damien Bonne, do, 11 Moses Rob-Pierre Levesque, Italien, 12 Amiral Sacha-Gabriele Gelormini, Frankrike, 13 Kadett CD-Robert Bergh, Sverige, 14 Viking de Val-Eric Lambertz, do.

Fakta: Fem senaste årens vinnare

2014: Solvato-Örjan Kihlström (tränare Veijo Heiskanen), Sverige, 1.12,3.

2013: Texas Charm-Juilien Dubois (Philippe Moulin), Frankrike, 1.10,0.

2012: Ready Cash-Franck Nivard (Thierry Duvaldestin), do, 1.10,8.

2012: Ready Cash--Franck Nivard (Thierry Duvaldestin), do, 1.10.6.

2011: Ready Cash-Pierre Vercruysse (Thierry Duvaldestin), do, 1.11,5.

Temperaturen börjar höjas inför det stora slaget i Paris söndag den 31 januari. Men det är rätt kallt när det gäller svenska deltagare i Prix d’Amerique.

Mosaique Face har de senaste veckorna tränats på historiska Utah Beach i Normandie. Här landsteg de allierade trupperna den 6 juni 1944. På stranden tränar Lutfi Kolgjini sina hästar på för- och eftermiddagar. Mitt på dagen har tidvattnet dragit in.

– Det är underbart att träna hästarna här på beachen. Alltid fina banor och hästarna trivs. Just trivsel är väldigt viktigt, tycker jag. Jag provat att ha hästar på andra ställen i Frankrike men efter några veckor har de tappat formen, säger Kolgjini.

"Gått otroligt bra"

Jägersrotränaren öppnade sitt normandiska stall i juli. På sex månader har hästarna tjänat närmare tio miljoner kronor. Ett fantastiskt resultat som skickat upp stall Kolgjini i topp bland landets travtränare på 30 miljoner kronor.

– Det har gått otroligt bra, framför allt senaste halvåret. Med lite flyt i några av storloppen som Oaks och Breeders Crown hade det varit ännu bättre resultat. Men viktigast är att det funkar så bra med stallet i Sverige där Adrian (Lutfis son) tar ett allt större ansvar och i Frankrike där jag kommer att ägna mer tid.

Starkt kritisk

Kolgjini är starkt kritisk till hur Svensk Travsport (ST) sköter sporten. Därför väljer han att utöka i Frankrike där prissummorna är mer än dubbelt så höga som i Sverige.

– Det är så mycket som är fel i svensk travsport. Det fanns inget alternativ än att starta upp i Frankrike. Det går jävligt fort när den negativa bollen börjar rulla. Vi tappar hästägare och uppfödare. Det kommer att bli färre hästar och mindre startfält, därmed sämre spel, säger Kolgjini.

Mosaique Face startar från spår ett i Prix de Bourgogne på söndag. Det kommer troligen att bli våldsamt tempo från början.

– Min häst är väldigt startsnabb och jag räknar med att ta ledningen. Han behöver en rejäl genomkörare för att spetsa formen till Prix d’Amerique.

Mosaique Face kommer även att starta i Prix de Belgique 17 januari.