När Marcus Hellner valde att tävla i Gällivare och Calle Halfvarsson är sjuk var det riktigt tunt bland svenskhoppen. På lördagen toppade tre norrmän herrtävlingen med Niklas Dyrhaug som vinnare.

Enda svenska glädjeämnet var att svenske fyran Anders Svanebo stundtals hjälpte Dyrhaug med farthållningen.

Då saknade många Calle Halfvarsson som stod bredvid och tittade på.

– Jag tyckte inte heller det var så kul med bara norrmän i topp i den svenska premiären. Hade gärna varit med, säger Calle, som är en av de två svenska åkare vi kan räkna med i toppen av vinterns världscup.

I fem veckor har Halfvarsson kämpat med en bihåleinflammation.

– Det var varit jobbigt, men nu börjar det släppa. Jag har kunnat träna här i Bruksvallarna trots att det är ganska kallt, säger Halfvarsson, som har fått stränga order från landslagsledningen att ha tålamod inför comebacken.

– Jag kommer inte till start förrän i mitten av december och sedan kommer det förmodligen att ta ytterligare fem veckor innan jag blir i riktigt bra slag. Men det stör mig inte eftersom det är i samband med världscuptävlingarna efter nyår som jag vill vara i bra slag. Jag stressar inte.

Förbundskaptenen Rikard Grip är medveten om svagheterna i laget men vill ändå tänka optimistiskt:

– Nu finns möjlighet för övriga killarna i laget att kliva fram. I dag är jag mycket nöjd med insatserna av Anders Svanebo (fyra) och Martin Johansson (femma).