Fakta: Gothia Cup i siffror

Deltagande lag: 1 670

Antal matcher: 4 187

Antal spelare: 40 100

Antal spelplaner: 105

Deltagande nationer: 80

Nya nationer i år: Sao Tomé och Principe, Bahrain, Botswana.

Källa: Gothia Cup

På måndagen inleds matchandet i Göteborg. En månad senare sparkar "Gothia Cup China" igång i mångmiljonstaden Shenyang. En systerturnering som till premiäråret har samlat drygt 400 lag.

– Tanken är att kunna exportera Gothia Cup-andan till varje världsdel. Att starta turneringar där unga människor från hela världen kan mötas med fotboll som gemensam nämnare, säger Gothia Cup-generalen Dennis Andersson.

Vice borgmästaren kommer

Shenyangs vice borgmästare har aviserat sin ankomst till Göteborg under Gothia Cup-spelet och självklart kommer Dennis Andersson att vara på plats i Kina när turneringen drar i gång.

– Jag har varit över dit några gånger och sett den stora satsning som görs. Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen, säger Dennis Andersson.

Men först ska de sista bitarna i det gigantiska Gothia Cup-pusslet på hemmaplan läggas ut. Tillgång till fotbollsplaner, inkvartering och transporter är nycklar för att få arrangemanget att fungera – och samtidigt det som hindrar turneringen från att fortsätta växa särskilt mycket mer.

"Fantastiskt eldorado"

– Det är en utmaning. Vi vill ju ogärna säga nej till lag som samlat in pengar, sålt lotter och så för att komma hit. Men vi har kvoter både för Sverige och Göteborg. Och i en del klasser kan det bli så många lag att vi överhuvudtaget inte skulle hinna spela färdigt under veckan, säger Dennis Andersson.

Själv har han varit med sedan 1981 och sett turneringen utvecklas såväl ekonomiskt, som deltagar- och kvalitetsmässigt.

– Det började som en galen idé men nu är det ett fantastiskt eldorado. För mig har det blivit närmast ett beroende. Det kanske är något man borde söka för...