"Visa att du är bättre än Messi".

Det var ordern från förbundskapten Joachim Löw. Mario Götze lydde – och blev hela Tysklands guldhjälte.

– Det är en overklig känsla, sade den 22-årige inhopparen.

Få har haft förmånen att avgöra en VM-final i fotboll.

Ännu färre har lyckats beskriva känslan efteråt.

Men Mario Götze – med badtofflor på fötterna och med en guldmedalj hängande kring halsen – gjorde ett försök efter söndagskvällens guldmatch på Maracanã.

– Jag vet inte hur man ska beskriva det. Man vet inte riktigt vad som händer när jag har skjutit. Men det är en dröm som blir sann, jag är mer än glad och stolt över laget, sade tysken.

"Inte ett lätt år"

Hans inhopp i VM-finalen mot Argentina blev en osannolik avslutning på en säsong som har varit Götzes tuffaste i karriären. Förra sommarens uppmärksammade flytt från Dortmund till Bayern München väckte fansens vrede, och i VM har han gått från att inledningsvis vara i startelvan till att hamna på bänken.

– Det har inte varit ett lätt år för mig, och inte ett lätt mästerskap, sade Götze som hyllade flickvän, familj och vänner för all stöttning under säsongen.

Götze byttes in i 88:e minuten i stället för Miroslav Klose. Det dröjde till 113:e minuten innan det redan klassiska målet gjordes. Ett vänsterinlägg kom från André Schürrle, Götze tog ned bollen på bröstet och drog till direkt på volley från nära håll. Bollen borrade sig snyggt in bakom Sergio Romero.

"En mirakelpojke"

Matchhjälterollen var Götzes – något förbundskapten "Jogi" Löw verkade ha haft på känn.

– Götze är en mirakelpojke. Han kan göra allt, sade Löw som hade ett litet snack med den lille liraren i samband med förlängningen.

– Jag sade till Mario: "Okej, visa världen att du är bättre än Messi och att du kan avgöra VM. Du har alla möjligheter att göra det". Jag hade en bra känsla med honom.

Götze var inte ens född när Tyskland vann sitt senaste guld i Italien 1990. Nu satte han punkt för den längsta guldtorka som Tyskland har genomlevt sedan det första VM-guldet 1954.

Efteråt hyllade han som många andra den laganda som har burit Tyskland obesegrat genom hela turneringen, där 7–1-segern mot Brasilien är den självklara höjdpunkten förutom själva finalsegern.

– Alla spelare förtjänar att bli nämnda. Vi förtjänade den här titeln.