Fakta: Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Sveriges återstående gruppspelsmatch:

Fredag 1 april: Schweiz (02.00).

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.

I fjol fick Damkronorna stryk av Japan i VM. Därför var förbundskaptenen Leif Boork extra glad över årets VM-seger.

"Psykologiskt var det en bra seger. Vi har haft svårt för Japan tidigare", säger han i ett pressmeddelande från ishockeyförbundet.

Boork säger att Japan spelar disciplinerat "och får man inte mål på dem är det lätt att man tappar tålamodet och slarvar".

Men i matchen i Kamloops tappade inte svenskorna tålamodet trots att de inte fick hål på japanskorna de första 40 minuterna av matcherna.

Men, i första minuten i tredje perioden, slog Pernilla Winberg till. Och knappt fem minuter senare gjorde Emma Eliasson 2–0 i power play.

"Det var bra att vi gjorde mål i powerplay igen, det är viktigt att känna att man har bra powerplay och att det övertaget kan ge mål", säger Boork.

Sverige vann skottstatistiken med 35–16.

– Vi har kämpat på bra och haft tålamod. Att vi gjorde mål är det viktigaste, säger Winberg till SVT Sport.

I den sista gruppspelsmatchen, natten mot fredag svensk tid, möter Sverige Schweiz. Om Sverige tar poäng är laget definitivt klar för kvartsfinal.

– Vi har en skön känsla i gruppen och förtjänar att ligga i topp i gruppspelet, säger Eliasson.