Fakta: Emma Green

Ålder: Fyller 31 den 8 december.

Bor: I Göteborg.

Familj: Pojkvännen Emil Salon.

Längd: 180 cm.

Klubb: Örgryte IS.

Tränare: Per Tedenrud.

Personliga rekord, ute: 2,01. Inne: 1,98.

Främsta meriter: VM-brons 2005, EM-silver 2010, EM-brons 2012.

Fakta: Läget för tre andra skadedrabbade OS-hopp

+ Abeba Aregawi, 1 500 meter

Aregawi tränar på hög höjd i Etiopen och har inte bestämt om hon ska springa inne-VM i mars. Störs fortfarande lite av den lårskada som hämmade henne under VM i augusti.

+ Meraf Bahta, 5 000 meter

Den regerande Europamästarinnan är frisk från de fotskador som stoppade henne från VM. Planerar att göra comeback i terräng-EM i franska Hyères om tre veckor.

+ Susanna Kallur, 100 meter häck

Kallur har inte tävlat sedan succécombacken i januari. Fick nyligen nya problem med benet och avbröt träningen. "Hon har en otrolig uppförsbacke mot OS", säger förbundskapten Karin Torneklint.

Emma Green har i veckan varit på det svenska OS-lägret på kanarieön Fuerteventura. Med sig hem till Göteborg fick hon massor av OS-vibbar.

– Man får ett smakprov på OS-bubblan. Man träffar alla idrottare och börjar tänka på när man ska åka till precampen. Det är en skön känsla.

Den snart 31-åriga höjdhoppsveteranen vill uppleva ett tredje OS. Drömmen är att hoppa finalen i Rio de Janeiro utan att vara skadad och ha ont någonstans.

Smärta har hon haft nog av de senaste åren.

Misslyckad finnkamp

Värst var det under inomhus-VM i Polen förra våren då hon plågades av ett diskbråck men trotsade värken och "nästan var rädd att jag hade gått över gränsen".

På Finnkampen i slutet av sommaren rev hon ut sig på 1,85 och sade att hon behövde "vila och börja om".

Det är hennes senaste tävling.

Det är snart 15 månader sedan.

– Det har varit det tuffastaste året i karriären. Och väldigt mycket tvivel på om jag kommer att orka och om det är värt det. Jag har många gånger tänkt att "nej, nu har kroppen sagt sitt".

– Det blir en mental utmattning när man går till träningen och inte vet vad eller om man kan göra något. När man har kroppen som redskap som allt kretsar kring, så är det klart att det tar musten ur en.

"Dränerat mig"

Samtidigt har Emma Green skiljt sig från friidrottsprofilen Yannick Tregaro. Separationen blev känd i februari förra året.

– Självklart har det dränerat mig på energi. Samtidigt har det varit en välbehövlig paus från att tävla och prestera, för jag tror inte att jag hade orkat det.

TT: Var har du hämtat din kraft under den tunga tiden?

– Från familj och vänner. Och så har jag träffat en pojkvän som jag kan dela saker med. Det betyder jättemycket.

Tidigare i höst bröt Green också tränarsamarbetet med Tregaro efter tio år. Med nye tränaren Per Tedenrud siktar hon nu mot OS.

– Det känns lite som en nystart. När man inte känner varandra blir det inte samma irritation och man går inte och gnager på varandra som man gör när man har känt varandra länge.

Osäkert med inne-VM

Green har fortfarande ont i baksidan av låret. Dessutom stör en gammal fotskada.

Men ryggen känns bra och hon säger att "det är väldigt mycket mer positivt nu än för ett par månader sedan".

Om några veckor hoppas hon kunna börja med regelrätt höjdhoppsträning. Hur det blir med inomhussäsongen och VM i Portland, USA, i mars är oklart.

– Kanske kan jag göra någon tävling, kanske inte. Jag tänker inte ta någon risk och hoppa om jag känner att jag behöver mer tid. Det är ändå OS som är det viktiga.

– Det är sista chansen och då känns det motiverande att verkligen försöka. Jag känner att jag har mer att förlora om jag sviker mig själv och inte försöker.

Green vill inte redan nu slå fast att karriären är över efter Rio. Men hon utesluter en satsning mot Tokyo 2020.

– Nej, fy fan. Inte fyra år till.