Fakta: Rikard Grönborg

Född: 8 juni 1968 i Huddinge.

Ledaruppdrag: St Cloud State University (ass tränare, 1994-95), University of Wisconsin-Stout (tränare, 96-98), Great Falls Americans (tränare/general manager, 1998-01), Central Texas Blackhawks (tränare/general manager, 2002-03), Great Falls Amateur Hockey Association (sportchef, 2003-04), Spokane Chiefs (ass tränare, 2004-05), Tre Kronor, Juniorkronorna och U18 (chefsscout, 2006-10), U18 (förbundskapten, 2010-13), Juniorkronorna (ass tränare 2010-13, förbundskapten 2014-16), Tre Kronor (ass tränare, 2011-16, förbundskapten 2016- ).

Fakta: Tre Kronors program resten av säsongen

7 och 8 april: Landskamper mot Schweiz i Ljungby respektive Ängelholm.

16 och 17 april: Landskamper mot Tyskland i Rosenheim respektive Landshut i Tyskland.

21 och 23 april: Landskamper (ingår i Euro hockey tour) mot Ryssland i Södertälje respektive Västerås.

00#000000027 och 29 april: Landskamper (ingår i Euro hockey tour) mot Tjeckien i Tjeckien (spelorter ej klara).

6–22 maj: VM i Ryssland.

Fakta: Så leds Tre Kronor

Över VM i Ryssland den 6–22 maj:

Förbundskapten: Pär Mårts.

Assisterande förbundskaptener: Peter Popovic och Johan Tornberg.

Från och med nästa säsong:

Förbundskapten: Rikard Grönborg.

Assisterande förbundskaptener: Peter Popovic och Johan Garpenlöv.

Under World Cup i Toronto 17 september–1 oktober förstärks ledarstaben med Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Mats Sundin.

Beslutet har tagits av Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och Tre Kronors administrative chef Putte Köhler.

– Vi har diskuterat det här ett tag. Vi har sett att World Cup tar så mycket tid för Rikard. Han behöver vara i Nordamerika och scouta och träffa spelare och hinner inte vara med på VM-förberedelserna. Plus att han också åker dit under VM för att se Stanley Cup-slutspelet, säger Köhler till TT.

När TT når Grönborg i Detroit via telefon säger han att han stöder beslutet.

TT: Har du själv varit delaktig i beslutet?

– Svar nej. Jag vill vara med på så många mästerskap som möjligt, men samtidigt har jag full förståelse och backar upp det här beslutet till 100 procent. Det är en arbetsfördelningsfråga, säger han.

Ny assisterande bakom förbundskapten Pär Mårts blir den förre landslagsbacken Johan Tornberg, som nu ingår i Örebros ledarstab. Tornbergs kontrakt gäller över VM.

– Det var "Pelles" förslag. Han, (Peter) Popovic och Johan känner varandra väl sedan tidigare, säger Köhler.

"Ingen stor fråga"

Aftonbladets nyhet slog ned som en bomb i hockey-Sverige. Men Köhler ser ingen dramatik i att göra en så drastisk förändring i ledarstaben med drygt två månader kvar till säsongens viktigaste turnering.

– För oss är det här ingen stor fråga. De stora VM-förberedelserna börjar inte förrän i april. Rikard kunde ju inte heller vara med i matcherna mot Finland, säger Köhler om landskamperna tidigare i februari.

Mårts slutar efter VM i Ryssland och ersätts då av Grönborg. Redan när utnämningen gjordes i somras väcktes frågor kring hur deras samarbete skulle påverkas av den kommande förändringen.

Men det ligger ingen konflikt bakom, enligt Köhler.

Presskonferens i New York

– Vi har sett till det bästa för båda turneringarna. Det blir bäst om Rikard koncentrerar sig på World Cup och Pelle på VM. Sedan kommer Rikard att vara i Moskva under delar av VM. Men han kommer inte att ingå i staben, säger Köhler.

– Det kommer säkert vara spelare som fortfarande aspirerar på att få vara med i World Cup och då är det viktigt att jag är där också. NHL och Stanley Cup håller på samtidigt, så arbetsuppgiften kommer bli att jag fokuserar på det, säger Grönborg.

Grönborg befinner sig nu i USA för att titta på World Cup-aktuella NHL-spelare. Vid en presskonferens i New York nästa onsdag ska han ta ut de 16 första spelarna till höstens storturnering.

På onsdagen reste även Pär Mårts till Nordamerika.