Södertäljefostrade Grossmann är ingen van NHL-målskytt, men när hans Arizona tog emot Colorado hittade han rätt bakom Semjon Varlamov – två gånger.

– Det tog mig bara tio år att dunka in två i en och samma match, men den som väntar på något gott, säger Grossmann med ett skratt till aftonbladet.se.

– Båda målen var lite tursamma, jag bara svepte iväg pucken från blå och den studsade in på något sätt.

30-åringen spräckte dödläget i den första perioden med ett smart handledsskott, när trafiken var tung framför den ryske målvakten.

Avslutet var snarlikt vid 3–1-målet, fem minuter in i mittakten, men den här gången hade Grossmann en del flyt. Varlamov räddade, men returen studsade på en försvarare och hittade in i Coloradomålet.

Bäst i matchen

Grossmann valdes till matchens bästa spelare.

Grossmann gör sin elfte säsong i NHL och det var första gången han gjorde två mål i en match. Faktum är att han bara har mäktat med två fullträffar, på en hel säsong, två gånger tidigare. Och totalt har nu gjort tolv mål på 543 matcher – inget som skrämmer målvakterna i världens bästa hockeyliga.

Svenskar avgjorde

Mikael Backlund gjorde 2–1 i sudden death, när Calgary besegrade Philadelphia på hemmais. Gästernas målvakt Michal Neuvirth släppte en retur, svensken tryckte in sitt andra mål för säsongen och Scotiabank Saddledome exploderade.

Victor Hedman leder Tampa Bays interna poängliga. Men inte förrän i den 14:e matchen för säsongen gjorde svensken sitt första mål. Han satte 4–1 i tom bur i mötet med Buffalo. Hedman har tio passningspoäng.

Ytterligare en svensk stod för det avgörande målet. Det var Mika Zibanejad som satte den avgörande straffen när Ottawa besegrade Winnipeg med 3–2. Zibanejad spelade också fram till ett mål, Bobby Ryans 2–0.