Fakta: Andra EM-veteraner

Gabor Kiraly, 40, målvakt, Ungern.

Mannen som gjorde mjukisbyxan fotbollsspelarkompatibel lär i sommar bli historisk. Ungerns förstemålvakt kommer – om inte något oförutsett inträffar – bli förste 40-åring som spelar en EM-match.

Ricardo Carvalho, 38, försvarare, Portugal.

Är man inte störst och starkast (den relativt tunne Carvalho har 79 kilo fördelade på 183 centimeter), får man vara kvick i tanken – och få läser spelet bättre än den förre Chelsea- och Real Madrid-backen.

Roy Carroll, 38, målvakt, Nordirland.

Säsongen 2004–2005 vaktade nordirländaren målet i 26 av 38 ligamatcher för självaste Manchester United. Karriären har gått tyngre sedan dess – bland annat har Carroll lidit av alkoholism – men till EM i sommar ska 38-åringen.

Sergej Ignasjevitj, 36, försvarare, Ryssland.

Den rutinerade och stenhårde mittbacken var helt ordinarie under EM-kvalet och är, med sina 115 landskamper, den som representerat Ryssland flest gånger genom historien. Får åter en nyckelroll i Frankrike.

Zoltan Gera, 37, mittfältare, Ungern.

Den förre Premier League-snidaren, som spelade för West Bromwich och Fulham, har vänt hem till Ungern och Ferencváros, men på det ungerska mittfältet (där han spelat sedan 2002) är 37-åringen fortsatt given.

Aritz Aduriz, 35, anfallare, Spanien.

Det är nästan svårt att förstå hur svårt det är att slå sig in i en spansk landslagstrupp som offensiv spelare. Tänk då hur svårt det ska vara som 35-åring. Men Vicente del Bosque kunde inte blunda för Bilbao-anfallaren Aduriz och hans totalt 36 mål under säsongen.

Han har vunnit Premier League två gånger med Chelsea, tagit hem Champions League med Barcelona – och så sent som i vintras var han välbetalt proffs i den kinesiska ligan.

Men nu har 37-årige Eidur Gudjohnsen hittat lugnet och tryggheten igen, då han i januari månad skrev på för norska Molde – där den förre Premier League-motståndaren Ole Gunnar Solskjaer är tränare.

Han letade, enligt utsago, efter ett lag där han kunde få speltid och dit det inte var för långt för den isländska landslagsledningen att resa för att se honom spela.

– Det har blivit helt perfekt. Att vara här påminner mig om Island, om de små städerna på ön. Det är bara fint och avslappnat; ett lugnt ställe med fina utsikter, säger Gudjohnsen, enligt Daily Mail.

Ett mål – med ändå

Det har bara blivit ett mål för Molde under våren, men tränare Solskjaer har flera gånger berömt den store, tunge anfallaren för dennes spelmässiga insatser och det har bevisligen räckt för Lars Lagerbäck, som tagit ut honom till EM i sommar.

Det är 20 år sedan han debuterade då han bytte av sin egen pappa, Arnor Gudjohnsen, i en landskamp mot Estland i april 1996. Men den 37-årige veteranen, som tog den sista anfallsplatsen i EM-truppen framför Malmö FF:s målspruta Vidar Örn Kjartansson, åker inte med till Frankrike som betalning för lång och trogen tjänst, försäkrar han. Eidur Gudjohnsen tänker bidra.

– Jag kommer inte åka dit på någon semesterresa. Förhoppningsvis kan jag vara en viktig del av laget, säger han, enligt Daily Mail.

Spelar över 39-årsdagen

Tvåårskontraktet han skrivit med Molde gör att han blir 39 år dagen då det löper ut. Men han oroar sig inte över dagen då han måste stoppa in fotbollsskorna i förrådet för gott.

– Det enda jag vill är att hitta någonting, inom fotbollen eller utanför, som skulle ge mig 10 procent av adrenalinet eller glädjen som fotbollsspelandet har gett mig. Då skulle jag vara en lycklig man.