Fakta: Världsmästare

Vinnare av de senaste VM-turneringarna i ishockey:

2016: USA (1–0 i finalen mot Kanada)

2015: USA (7–5 i finalen mot Kanada)

2013: USA (3–2 i finalen mot Kanada)

2012: Kanada (5–4 i finalen mot USA)

2011: USA (3–2 i finalen mot Kanada)

Fakta: All star team

Målvakt: Meeri Räisänen, Finland.

Backar: Monique Lamoureux, USA, Jenni Hiirikoski, Finland.

Forwards: Hilary Knight, USA, Rebecca Johnston, Kanada, Christine Hüni, Schweiz.

Övriga utmärkelser:

Bästa målvakt: Emerance Maschmeyer, Kanada.

Bästa back: Jenni Hiirikoski, Finland.

Bästa forward: Knight.

Mest värdefulla spelare: Knight.

Fjolårets VM-final i Malmö blev en riktig målfest då USA vann med 7–5. Årets final i kanadensiska Kamloops var det desto målsnålare, men väldigt spännande.

Två storspelande målvakter, Kanadas Emerance Maschmeyer och USA:s Alex Rigsby, såg till att det var mållöst efter 60 minuters spel.

Förlängningen blev dramatisk. Kanada fick två lägen i spel fyra mot tre och radade upp klara målchanser, men utan att kunna överlista Alex Rigsby.

"Var på rätt plats"

I stället blev det ett nytt amerikanskt VM-guld, det tredje raka. USA behöll trycket efter ett numerärt överläge och Megan Bozek sköt ett skott som Jocelyne Lamoureux-Davidson styrde. Pucken tog i stolpen men returen fiskades upp av Alex Carpenter som rakade in guldmålet bakom Emerance Maschmeyer.

– Det är sådant man drömmer om som barn. Det var ett bra skott och jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Alex Carpenter till ESPN.

Samtliga världsmästerskap sedan starten 1990 har slutat med guld för antingen USA eller Kanada. Medan Kanada dominerade de första mästerskapen totalt, är det USA som har samlat guld på hög på senare tid – sju guld de senaste nio åren.

Ryssland tog brons

För första gången någonsin i VM slutade både final och bronsmatch med 1–0-segrar. Ryssland samlade sig efter semifinalförlusten mot USA (0–9) och besegrade Finland efter en straffrysare. Olga Sosina satte den avgörande straffen.

Amerikanskan Hilary Knight prisades efter finalsegern. Förutom guldmedaljen åker hon hem med utmärkelserna mest värdefulla spelare i VM, bästa forwarden och en plats i VM:s All star team.

Sverige slutade femma.