Fakta: Slutfasen i EM-kvalgrupp 6

De nio gruppsegrarna går direkt till EM 2017, tillsammans med värdnationen Polen. Fyra av de nio grupptvåorna gör upp i playoff om de två sista platserna till EM som omfattar 12 lag.

Ställningen i grupp 6:

1) Sverige 21 poäng (9 matcher)

2) Kroatien 20 (9)

3) Spanien 20 (9)

4) Georgien 13 (10)

5) Estland 4 (9)

6) San Marino 1 (10)

Återstående matcher: Måndag: Sverige–Kroatien, Spanien–Estland.

Han har själv fortfarande åldern inne för att spela med det yngre landslaget, men FC Köpenhamn-backen Ludwig Augustinsson – som var en av de mest framträdande spelarna när Sverige vann EM-guld i fjol – har fullt upp med A-landslagets VM-kval.

– Det är en del spelare här som hade kunnat vara med där, säger Augustinsson, och syftar förutom sig själv på Emil Krafth, Alexander Fransson och Victor Nilsson Lindelöf som även de finns med bland seniorerna.

Seger måste

Inför den sista omgången i U21-kvalet har Sverige 21 poäng, precis före tvåan Kroatien och trean Spanien med 20 poäng vardera. Sverige kan endast vara helt säkert på att gå till EM om det blir vinst mot Kroatien i Trelleborg på måndag kväll.

– De (U21) har en bra trupp. Det är mycket spelare in och ut, men de har löst det bra. Jag tror att vi kommer att få se dem spela EM nästa år, säger Augustinsson.

Förbundskaptenen Håkan Ericson förväntar sig att Kroatien – vars A-landslag avslutar VM-kvalsamlingen mot Finland på söndagen – kommer att toppa laget inför matchen och kalla ner några stjärnor, som Mateo Kovacic, Real Madrid, och backlöftet Tin Jedvaj, Bayer Leverkusen, från seniorerna.

Vill se mer Ericson

Något som knappast är aktuellt för svensk del – seniorlandslaget VM-kvalar mot Bulgarien på tisdag – men blir det EM-spel vill Augustinsson gärna vara med. Igen.

– Jag vill alltid vara med i landslaget, så det vore kul.

Håkan Ericsons kontrakt med förbundet sträcker sig just nu över ett eventuellt EM-slutspel i Polen nästa år. Augustinsson ser gärna att förbundet förlänger det kontraktet ytterligare – om Ericson själv vill.

– Han får ihop gruppen på ett fantastiskt sätt och det har han fått med den här gruppen också. Men det gäller även spelet. Han anpassar sig. I EM (2015) hade vi en taktik där vi skulle ligga rätt och jobba hårt för varandra medan det här nya laget har den biten men också vill vara bollförande. Han vill utvecklas och utveckla spelet.