Det blev inte många timmars sömn för den svenske förbundskaptenen. Direkt efter 2–2-matchen mot Danmark reste landslaget tillbaka till Stockholm, och kom fram till hotellet först runt klockan 3 på onsdagsmorgonen.

Då väntade en extremt sen pytt i panna-middag, eller om det var frukost, innan spelarna festade vidare och Hamrén försökte gå och lägga sig.

– Jag måste säga att U21-spelarna kommer in och är väldigt duktiga fotbollsspelare, men de är också bra på att komma in med positiv energi och sång och fest, sade Hamrén på presskonferensen dagen efter matchen.

– Ibland är livet rättvist, och i går var det rättvist. Eller i natt var det rättvist. Det känns givetvis väldigt, väldigt härligt att vi lyckades med den målsättning som vi hade – att ta oss till EM. Jag är väldigt nöjd med playoffet, efter den jobbiga septembersamlingen när vi fick stryk i två matcher (mot Ryssland och Österrike) så tycker jag att vi har samlat ihop oss bra. Vi har fått till det som vi önskar.

"Som på en begravning"

Leendet var tillbaka hos 58-åringen från Ljusdal när han åter satt på podiet på Friends Arena. Glöden i ögonen och det intensiva kroppsspråket likaså.

Annat var det på presskonferensen direkt efter matchen på Parken.

– Jag var rätt slut på presskonferensen. Min fru tyckte det såg ut som om jag satt på en begravning. Och det gjorde det säkert. Det tar på krafterna, en match som i går.

Då kände sig Hamrén tvungen, trots att Sverige precis tagit sig till EM, att ge en känga till media och den kritik som stundom riktats mot landslaget under kvalet.

Även flera spelare tog upp mediekritiken i intervjuer efter matchen, som om de öppnade en ventil och släppte ut ånga som byggt upp ett tryck över tid.

"Vi mot ni"

– Vad spelarna och vad vi känner och så vidare... Jag tror och hoppas att det var med glimten i ögat. Vi har blivit kallade det sämsta landslaget någonsin, och i så fall så tycker jag att det är fantastiskt att vi har tagit oss till EM. Vi måste också få komma med lite pikar ibland, konstaterade Hamrén.

– Det sättet jag jobbar som ledare är att vi ska ha en grupp som är starka tillsammans. En grupp som är lite, ja, vi mot ni, eller vi mot övriga i alla fall. Och det gör jag oavsett om det går bra eller inte. Det är min fulla tro att om du ska nå framgång så måste du ha en grupp som är bra tillsammans och som tror på något.

Vare sig kritiken var den sista tändvätskan som behövdes för att få Sverige till EM eller inte, så kan Erik Hamrén i alla fall konstatera att det är där han och laget kommer vara nästa sommar. I EM. I Frankrike.

– I dag är det inte som en begravning. Kroppen och huvudet är lite piggare i dag.