"Det var total eufori"

(Hamrén om när Ibrahimovic slog in 2–0)

Fakta: Några av Hamréns största stunder

Sida vid sida, juli 2010

Hamrén lyckas locka Zlatan Ibrahimovic tillbaka till landslaget och håller en presskonferens med honom i Malmö.

– Erik har lovat mig en medalj så allt hänger på honom, säger Zlatan.

Någon sådan har det inte blivit, men Ibrahimovic blir lagkapten, den självklara mittpunkten i landslaget. Framför sig har han sin bästa tid i landslaget och på tisdagskvällen tog han landslaget till EM-slutspelet.

Aldrig så lycklig, november 2011

Drygt ett år senare kastar sig Hamrén i armarna på vännen Marcus Allbäck. Ute på Råsundas gräs ligger spelarna i en hockeypuckshög. Sverige har vänt 1–2 till 3–2 mot Nederländerna i en klassisk match och är klart för EM.

Inget är omöjligt, oktober 2012

På Olympiastadion i Berlin har Tyskland 4–0 efter 60 minuter och landslaget är totalt utspelat. Då händer det ofattbara. En halvtimma senare slutar VM-kvalet 4–4.

– Jag känner mig mycket, mycket stolt. Och mycket, mycket märklig, säger Hamrén.

Hans största stund, november 2015

I en enda stor hög firar spelare och ledare Ibrahimovics 2–0-mål i Parken, medvetna om att Danmark måste göra fyra för att sno EM-platsen.

Lyckan i Hamréns ögon är total.

Så, en kväll som denna, bjöd förbundskaptenen på en kärleksförklaring rakt från hjärtat till spelaren och människan Zlatan Ibrahimovic, han som gjorde det igen

– Jag kan säga, utan att han tillhör familjen, att jag älskar honom, sade Hamrén när klockan passerat 23 på tisdagskvällen och det spontana, galna firandet med spelarna, de övriga ledarna och supportrarna ute på Parkens regntunga gräsmatta precis tagit slut.

Hamrén såg tagen ut.

Han var tagen.

Sätt den, sätt den...

Men mest av allt, bakom de där taggarna som direkt på presskonferensen riktades mot tvivlarna, var han lättad, glad och naturligtvis väldigt lycklig – och så berättade han om den kanske största stunden av dem alla. När Zlatan Ibrahimovics projektil till frispark borrade sig in i nätet bakom Kasper Schmeichel till 2–0.

– Jag stod där jag brukar göra, visualiserade saker och tänkte sätt den, sätt den, sätt den... och så gjorde han det. Otroligt, sade Hamrén.

Ibrahimovic sprang raka vägen mot honom och gled den sista biten på båda knäna.

– Det var total eufori.

Hamrén är något av fotbollstränarnas Houdini, mannen som i princip hade snaran om halsen, som var ifrågasatt och kritiserad av supportrar, mediekrönikörer, gamla spelare och tränarkollegor. Värst illa ute och minst omtyckt var han efter krascherna mot Ryssland och Österrike.

Tappade aldrig tron

Det var då landslaget presterade som sämst när läget i kvaltabellen var riktigt gynnsamt. Sverige låg tvåa efter Österrike och hade en direktplats till EM. 0–1 i Moskva följdes upp med 1–4 hemma mot Österrike, ett av svensk landslagsfotbolls värsta fall och en av dess mest smärtsamma förluster.

Hamrén tog på sig det fulla ansvaret.

Han bad om ursäkt.

Men han påpekade också att inget var över, chansen fanns fortfarande i ett playoff och frågor som sin avgång viftade han irriterat bort.

När landslaget tussades ihop med Danmark kraxade också de mest högljudda olyckskorparna om att det här skulle bli för svårt, inte gå, inget EM-slutspel, snarare ett andra missat slutspel på raken och att Hamréns dagar var räknade.

"Fantastisk insats"

Han visste själv att det var antingen packa och åka hem lagom till jul eller packa i sommar och åka till Frankrike.

– Jag visste förutsättningarna inför den här matchen, men vi får se vad som händer, svarade han på frågan om hur det blir efter EM.

Du vill inte klarlägga?

– Inte idag, nu ser jag fram emot EM.

Hamrén ska ha det beröm han förtjänar för att han lyckades vända en grupp förlorare till en grupp vinnare.

– Jag tycker vi gjort en fantastisk insats. Just med tanke på vad spelarna och laget blivit kallade. Vi har hela tiden haft målet att komma till EM. Vi försökte via gruppspelet, lyckades inte, men vi hade chansen i playoff. Danmark var det svåraste laget att möta, men jag hade en känsla, att det var vår tur.

Vår herre testade

– Vi har gjort en fantastisk insats. Vi sade innan att sätter vi försvarsspelet, vinner vi. Vi har en världsstjärna längst fram och spelare som är oerhört lojala och stöttar honom.

Försvaret höll, trots Mikael Antonsson skada och att Martin Olssons kände sig för hängig för att starta.

– När Martin blev sjuk tänkte jag att vår herre testar mig. Vi fick spela med samma backlinje i tre matcher och så försvann Antonsson och nu Olsson.

– Vi har blivit testade och vi klarade av det.

– Vi hade också turen. Jag tänker på hörnan när det var flipperspel (och Källström prickade egen ribba). 1–0 till Danmark där och det hade blivit en annan matchbild.