Fakta: Landslagets väg till EM

15 mars: Truppen till landskamperna senare i månaden tas ut.

21 mars: Samling i Stockholm.

24 mars: Landskamp mot Turkiet i Antalya (19.45)

29 mars: Landskamp mot Tjeckien på Friends Arena (20.30).

11 maj: EM-truppen tas ut.

23 maj: Det första av två EM-läger inleds i Stockholm.

30 maj: Landskamp mot Slovenien i Malmö (19.30)

1–4 juni: Läger på hemmaplan.

5 juni: Landskamp mot Wales på Friends (16.00)

8 juni: Truppen reser till Frankrike och basen i Pornichet.

13 juni: EM-premiär mot Irland, Stade de France i Paris (18.00)

17 juni: Andra gruppspelsmatchen, mot Italien i Toulouse (15.00)

22 juni: Tredje gruppspelsmatchen, mot Belgien i Nice (21.00).

Fakta: Truppen

Målvakter: Johannes Hopf, Genclerbirligi, Andreas Isaksson, Kasimpasa, Robin Olsen, FC Köpenhamn.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, Mikael Lustig, Celtic, Andreas Granqvist, Krasnodar, Erik Johansson, FC Köpenhamn, Alexander Milosevic, Hannover, Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, Martin Olsson, Norwich, Emil Salmonsson IFK Göteborg

Mittfältare och anfallare: Marcus Berg, Panathinaikos, Jimmy Durmaz, Olympiakos, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, Leipzig, John Guidetti, Celta Vigo, Oscar Hiljemark, Palermo, Zlatan Ibrahimovic, Paris SG, Emir Kujovic, IFK Norrköping, Kim Källström, Grasshoppers, Sebastian Larsson, Sunderland, Oscar Lewicki, Malmö FF, Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, Erkan Zengin, Trabzonspor.

Merparten av truppens 24 spelare kommer att utgöra stommen under sommarens EM i Frankrike. Därför gick det också snabbt när Erik Hamrén läste upp sina spelare som han har valt ut till matcherna mot Turkiet, 24 mars i Antalya och Tjeckien fem dagar senare hemma på Friends Arena.

Men med samlingen ser han även möjligheten till att testa några nya spelare. Därför valde Hamrén att lufta en kortare motivering efter fyra av namnen; Johannes Hopf, Genclerbirligi, Emil Salomonsson, IFK Göteborg, och Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn.

Och mest av allt pratade han om Victor Nilsson Lindelöf, Benfica.

– Victor har presterat väldigt, väldigt bra. Var lite besviken över att det inte blev något klubbyte för honom. Om han fick speltid skulle han vara med och konkurrera här men det visade sig att det blev ett bra beslut när han blev kvar. Fotboll kan gå fort, sade han.

Imponerat i Benfica

Efter succén i U21-EM, där han sent ersatte skadade Emil Krafth, har Nilsson Lindelöf tagit en fast plats i Benficas startelva. Efter att både ha gjort mål för sitt portugisiska klubblag och spelat i Champions League belönades han nu med en plats i truppen.

– Jag ser honom i första hand som mittback. Men med U21 visade han bra kvalitet som ytterback och blev även vald till bäste ytterback. Han är en spelare som kan användas på flera positioner, och jag vet att han även har spelat som defensiv mittfältare i Benfica, sade Hamrén.

– Men i första hand ser jag honom som mittback.

Dessa ska nu vara en del i arbetet med att få till helheten i spelet till EM-slutspelet.

Hamrén vill se en väl fungerande defensiv som inte tar kraft från offensiven. En kombination som Sverige lyckades få till först i playoff-matcherna mot Danmark.

– Vi har varit kompakta i andra matcher. Om man tittar på kvalspelet hade vi lite svårt att kombinera försvarsspel med det offensiva, sade han.

"Ingen EM-trupp"

Med Johannes Hopf, Emil Salomonsson, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf i truppen fanns det inte plats för Mikael Antonsson, Ola Toivonen, Patrik Carlgren och Abdulrahman Khalili.

– Det är alltid svårt att peta spelare som gjort det bra och som tillför gruppen. Men det ger möjlighet att titta på andra spelare, sade Hamrén, som dock betonade att de som petades i den här truppen fortfarande har chans att få spela EM.

– Självklart kommer merparten av den här truppen utgöra stommen till EM i sommar, men det är ingen EM-trupp som jag har tagit ut. Det återstår ett antal dagar, ett stort antal klubbmatcher och det återstår ett stort antal klubbträningar innan den uttagningen... Så mycket kan hända.