Fakta: De är på plats i Frankrike

Erik Hamrén (förbundskapten) Marcus Allbäck (players manager) och Lars Richt (landslagschef) reste till Frankrike i veckan för att titta på Sveriges bas under mästerskapet.

Dagen innan lottningen i Paris anslöt de till den övriga förbundsskaran – Jan Gustavsson (säkerhetsansvarig) Niklas Bodell (kommunikationschef), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) och Karl-Erik Nilsson (ordförande) som är på plats.

Fakta: Seedningsgrupperna

Så går lottningen till: Europeiska fotbollsförbundet Uefas uträknade koefficient avgör vilken seedning som gäller och i vilken av de fyra skålarna som lagens "bollar" placeras i. Skål ett får fem bollar och resterande får sex. Nationerna fördelas sedan genom lottdragning till sex grupper. Frankrike har redan plats A1 i spelschemat.

Grupp 1

Frankrike (direktkvalificerat och inte med i lottningen), Tyskland (koefficient 40 236), Spanien (37 962), England (35 963), Portugal (35 138), Belgien (34 442).

Grupp 2

Italien (34 345), Ryssland (31 345), Schweiz (31 254), Österrike (30 932), Kroatien (30 642), Ukraina (30 313).

Grupp 3

Tjeckien (29 403), Sverige (29 028), Polen (28 306), Rumänien (28 038), Slovakien (27 171), Ungern (27 142).

Grupp 4

Turkiet (27 033), Irland (26 902), Island (25 388), Wales (24 521), Albanien (23 216), Nordirland (22 961).

Fakta: Fotbolls-EM

EM avgörs 10 juni–10 juli 2016.

Värdnationen Frankrike är toppseedat och spelar öppningsmatchen den 10 juni klockan 21.00 på Stade de France i Paris.

Övriga nio arenor: Parc des Princes i Paris, Stade de Vélodrome i Marseille, Stade de Nice i Nice, Stadium de Toulouse i Toulouse, Stade de Bordeaux i Bordeaux, Stade Geoffroy Guichard i Saint-Etienne, Stade de Lyon i Lyon, Stade Bollaert-Delelis i Lens, Stade Pierre Mauroy i Lille.

Spanien är regerande Europamästare.

Mästerskapet sänds i SVT och TV4.

Fakta: Pengarna i EM

Samtliga lag får 74,5 miljoner kronor för att de har nått slutspelet. En summa som sedan växer med framgång.

9,3 miljoner för varje seger i gruppspelet.

4,6 miljoner för varje oavgjord match i gruppspelet.

13,9 miljoner för åttondelsfinal.

23,2 miljoner för kvartsfinal.

37,2 miljoner för semifinal.

46,5 miljoner till förloraren i finalen.

74,5 miljoner till vinnaren i finalen.

Efter två dagar på sommarens EM-bas i Pornichet klev en svensk trio på tåget mot Paris. Under resans gång hann förbundskapten Erik Hamrén, Marcus Allbäck, players manager, och Lars Richt, landslagschef, surra en hel del om lördagens lottning som äger rum i huvudstaden.

Prat som egentligen har pågått sedan playoff-vinsten mot Danmark.

Hamrén har fortfarande inte pusslat ihop grupper efter dröm- eller mardrömsscenarior. Men han har koll på vilka nationer som han gärna vill se i en annan grupp än den som Sverige kommer att lottas till.

– Om man ser på den första rankningsgruppen så är det tre lag som jag vill undvika; Spanien, Frankrike och Tyskland. Jag tar hellre något av Belgien, England eller Portugal, säger han.

Vill ha revansch

Från den andra gruppen har han plockat ut lag som han gärna vill möta igen.

– Där är alla lag bra, och fotbollsmässigt har jag svårt att bedöma vem som är bättre eller sämre för oss. Där har jag mer en känsla av revansch. Jag vill gärna ha Ryssland eller Österrike, mycket för att vi hade två mindre bra resultat mot dem i september, säger han, och fortsätter med att redogöra sina tankar kring den fjärde gruppen.

– Det finns skillnader mellan lagen men så noga har jag inte kollat på dem än. Jag håller alla ungefär lika starka.

Mer än så har förbundskapten inte funderat på lottningen.

Det är, som han säger, ändå inget som han kan påverka, utan det blir som det blir.

Längtar till lottningen

Däremot börjar han längta efter att få se vilka motståndare som väntar för Sverige.

– Det har byggts upp en hel del spänningen under tiden, och när man kom hit och ser alla människor och alla medier, och det lär bli ännu fler i morgon, är det klart att man känner spänningen i luften, säger han.

Lottningen, där de tidigare storspelarna Ruud Gullit och Bixente Lizarazu ska hjälpa till med att pussla ihop de sex grupperna, avgör inte bara vilken grupp som Sverige hamnar i. Det sätter även fart på kartläggning av motståndarna och inleder en period fylld av en hel del planering.

– Det blir mycket att göra. Allt beror på i vilken grupp vi hamnar i, vilken dag EM startar... Det är ju fem startdagar. Det har stor påverkan på förberedelserna, säger han.