Klockan var någon minut över sex på måndagskvällen. Platsen ett rum i ena hörnet av Parken i Köpenhamn. Hamrén kom direkt från träningen, lite rödblommig om kinderna. Han satte sig vid bordets mitt, med kommunikationschefen Niklas Bodell till höger om sig, mittfältaren Sebastian Larsson till vänster.

Tid för den sista dagen-före-matchen-presskonferensen för året, kanske den sista av sitt slag över huvud taget för Hamrén i rollen som förbundskapten. Tisdagskvällens 90 minuter (plus eventuell förlängning eller till och med straffsparkar) kan bli hans 77:e och sista sedan han tillträdde för sex år sedan.

Om det pratades det inte. Han sade det på sätt och vis ändå indirekt, åtminstone delvis, vad som står på spel för honom, spelarna och svensk fotboll.

– Vi ser fram emot kampen. Det ska bli spännande att få till ett avgörande här. Det ser vi fram emot och det tror jag att Danmark gör också.

– Det känns att det är den avgörande matchen.

Samma goda känsla

Hamrén kom till Köpenhamn med samma goda känsla som han bar inför det första playoff-mötet på Friends i lördags. Han fick rätt då.

Han är fast övertygad om att lita på magen igen.

– Att bryta trender är svårt, oavsett om det är i fotboll eller något annat här i livet. Vår negativa trend bröts när vi slog Danmark. Min känsla var att det var vår tur. Nu vet vi att vi kan göra det och vi ska försöka göra det igen. Känslan är fortfarande bra.

Landslaget går in till avspark med 2–1 i ryggen, med vetskapen att oavgjort räcker för att nå EM. Men att ha det som utgångspunkt är främmande för Hamrén. Han hoppas att den hårt lärda läxan från Moskva sitter i gott minne. Ett kryss där i september hade hållit Ryssland bakom Sverige i gruppspelet.

Passiva i Moskva

Nu vann i stället ryssarna med 1–0 efter passivt svenskt spel.

– Jag har pratat med en del spelare om den matchen och de sade att de kanske lite omedvetet tänkte att det räckte med oavgjort och att vi blev för passiva i första halvlek. Jag hoppas verkligen att vi som grupp och individer tagit med oss det. Att spela på 0–0 är det få lag i världen som klarar, sade Hamrén.

– Jag vill se mod, samma mod som vi visade efter 5–10 minuter hemma. Jag vill att vi börjar så och är det hela matchen. Om vi blir fega och tror att det ska räcka med 0–0 blir det jobbigt. Vi ska försöka straffa Danmark på samma sätt som vi gjorde hemma.

– Då har vi största chansen att gå härifrån med totalsegern.

– Jag tror mycket på mod, hur mycket man är beredd i en grupp att stå upp för varandra och dö för varandra.