Fakta: Januariturnén

Sverige spelar två landskamper i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten:

Den 6 januari, klockan 16.45 svensk tid: Sverige–Estland.

Den 10 januari, 15.45: Sverige–Finland.

Fakta: Truppen

Endast spelare från de nordiska ligorna är uttagna till träningslägret:

Målvakter: Patrik Carlgren, AIK, Jacob Rinne, Örebro, Karl-Johan Johnsson, Randers (Danmark).

Försvarare: Emil Bergström, Djurgården, Sebastian Holmén, Elfsborg, Pa Konate, Malmö FF, Adam Lundqvist, Elfsborg, Joakim Nilsson, Gif Sundsvall, Emil Salomonsson, IFK Göteborg, Anton Tinnerholm, Malmö FF, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Mittfältare/anfallare: Melker Hallberg, Hammarby, Nicklas Bärkroth, IFK Norrköping, Viktor Claesson, Elfsborg, Gustav Engvall, IFK Göteborg, Alexander Fransson, Norrköping, Sebastian Eriksson, IFK Göteborg, Mikael Ishak, Randers (Danmark), Emir Kujovic, IFK Norrköping, Kerim Mrabti, Djurgården, Christoffer Nyman, IFK Norrköping, Marcus Rohdén, Elfsborg, Gustav Svensson, IFK Göteborg.

Erik Hamrén basar över en oerfaren trupp i Abu Dhabi, där landskamper mot Estland och Finland står på programmet, men det kan gå snabbt från landskampsdebut till tävlingsmatcher på högsta nivå.

Förbundskaptenen nämner själv två spelare som redan är etablerade i det "riktiga" A-landslaget efter att ha gjort sina första landskamper i början av 2014: Erik Johansson och Emil Forsberg.

"Lättare att prestera"

Enligt Hamrén är januariturnén en viktig vägvisare för landslagstalangerna.

– Du får känna på ledarna och får veta hur det fungerar i A-landslaget. När du sedan får chansen att göra debut i det riktiga landslaget är det kanske lite lättare att prestera på topp. Man ska komma ihåg att det är stort för spelarna att göra sin första landskamp, säger Hamrén.

Lägret som inleder fotbollsåret är en investering i framtiden.

– Det är en jättebra möjlighet att kika på spelare som jag tror kommer att vara aktuella för A-landslaget, om inte i år så de närmsta åren.

Beslut under våren

Det är inte säkert att Erik Hamrén är med och skördar när fröna som sås i Förenade arabemiratens öken vuxit till sig.

Hans kontrakt varar året ut, men EM-slutspelet i Frankrike i sommar kan bli hans sista uppdrag.

– Det kommer säkert att komma något beslut om det under våren. Min stora utmaning och mitt fokus nu är att vi ska komma så bra förberedda och göra så bra i från oss som möjligt under EM, säger Hamrén till Fotbollskanalen.

Sverige möter Estland den 6 januari och Finland den 10 januari.

– Vi får se vad vi kan få ut fotbollsmässigt. Det är lite tidigare än normalt vilket gör att spelarna inte har så mycket fotboll i sig alls, säger Hamrén.