Fakta: Världscupställning

Slalomcupen:

1) Frida Hansdotter, Sverige, 365 poäng, 2) Sarka Strachova, Tjeckien, 271, 3) Veronika Velez Zuzulova, Slovakien, Petra Vlhova, do, båda 220, 5) Wendy Holdenerm Schweiz, 212.

Världscupen:

1) Lara Gut, Schweiz, 658, 2) Hansdotter 521, 3) Lindsey Vonn, USA, 500, 4) Nina Løseth, Norge, 406, 5) Eva-Maria Brem, Österrike, 382.

Hansdotter är kvar i ledningen i slalomcupen eftersom tvåan Petra Vlhova, Slovakien, körde ur i första åket.

På grund av snöbrist flyttades världscuptävlingen från Zagreb till italienska Santa Caterina. Där gick slalomtävlingen i nedre delen av störtloppsbacken och var ganska flack.

Alldeles för flack för att passa 30-åringen från Fagersta.

– Det var likadant i grannbyn Bormio för två år sedan, det var heller ingen höjdare för mig. Jag får kämpa för att få med mig farten i de här flackare banorna. Jag känner därför att jag inte kan vara superbesviken. Jag kom ändå femma trots att det inte var de bästa förutsättningarna för mig, säger hon.

Hansdotter säger också att hon inte trivdes på underlaget som bitvis var halt, bitvis greppigt. Däremot säger hon att det inte handlar om något problem överlag med åkningen utan bara tillfälligheter.

Stabil ledning

Femteplatsen är hennes sämsta i slalom den här vintern efter fyra raka pallplatser – trea, tvåa, tvåa och etta. Men ledningen i slalomcupen är stabil, hon är 94 poäng före Sarka Strachova, Tjeckien, som kom tvåa i tisdagens tävling.

– Det är klart att det är viktigt, det gäller att prestera i varenda tävling för att ha någon chans på cupen. Det är klart bra att ha med sig en femteplats, men jag hoppas på mer framöver.

Första segern

Norskan Nina Løseth tog sin första världscupseger. Hon ledde efter det första åket och utökade ledningen i det andra. Strachova var 1,12 sekunder efter norskan och trean Veronika Velez Zuzulova, Slovakien, ytterligare 25 hundradelar bakom.

– Det var helt fantastiskt. Jag blev lite chockad då jag kom i mål och det kom några tårar då nationalsången spelades, säger Løseth till NTB.

Maria Pietilä Holmner slutade på åttonde plats och Anna Swenn-Larsson på 19:e.