Fakta: Återstående slalomtävlingar

15 februari: Crans Montana, Schweiz.

23 februari: Stockholm, parallelltävling som ger världscuppoäng.

6 mars: Jasna, Slovakien.

19 mars: St Moritz, Schweiz, världscupavslutning.

Fakta: Svenska cupvinnare

Senaste gången en svensk vann en av cuperna i den alpina världscupen var 2012, då André Myhrer vann slalomcupen.

Totalt har sju svenskar vunnit någon av cuperna sedan världscupen startade:

Ingemar Stenmark: 19 titlar (3 i totala världscupen, 8 slalom, 8 storslalom).

Anja Pärson: 7 (2 totala, 3 storslalom, 1 slalom, 1 kombination).

Pernilla Wiberg: 4 (1 total, 1 slalom, 2 kombination).

Thomas Fogdö, André Myhrer, Ylva Nowén och Stig Strand: varsin seger i slalomcupen.

Källa: Internationella skidförbundet.

Amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin gör comeback i Crans Montana på måndag. Striden om slalomcupen lär 20-åringen, som missat fem tävlingar på grund av en knäskada, dock inte kunna blanda sig i längre. I stället är det tre veteraner, med Frida Hansdotter i spetsen, som rustar för slutspurt av världscupsäsongen.

Efter den schweiziska tävlingen återstår bara parallellslalomen i Stockholm och slalomen i slovakiska Jasna innan det är dags för världscupavslutningen i St Moritz. Totalt fyra tävlingar där allt står på spel.

– Drömmen är ju att få vinna slalomcupen, det har man drömt om sedan man varit liten, jag har drömt om det varje år, säger Frida Hansdotter.

– Det är mycket kvar. Men visst, jag har bäddat ganska bra för mig själv. Jag åker bra och vet att jag har goda möjligheter.

Sex pallplatser

Det har varit en märklig säsong för slalomdamerna. Snöbrist och plusgrader har gjort att hälften av tävlingarna hittills i vinter fått hållas på annan ort än planerat, exempelvis har måndagens tävling i Crans Montana satts in i stället för den inställda slalomen i Maribor.

Frida Hansdotter har varit desto mer konsekvent, med programenliga pallplatser i sex av sju tävlingar inklusive segern i Lienz strax före nyår. Efter pallplatsen i Åre i mitten av december tog hon över den röda ledarvästen och om en dryg månad kan hon vara den senaste svenska åkaren som vunnit en av de alpina cuperna.

"Upp till bevis"

Men försprånget är skört.

I Mikaela Shiffrins frånvaro har svenskan i stället fått tampas med slovakiskan Veronika Velez Zuzulova, som ligger bara 85 poäng bakom i cupen. Ytterligare lite efter skuggar tjeckiskan Sarka Strachova.

– Det är väl vi tre som slåss om cupen. Men det är fyra tävlingar kvar och jag måste ta en i taget. Det går inte att fundera på cupen, utan jag måste fortfarande åka bra varje tävling, säger Hansdotter.

– Samtidigt är det kul att Mikaela kommer tillbaka, hon har varit saknad och är ju en ikon för sporten. Så nu är det upp till bevis för oss andra.