Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 13 december 1985 i Västerås. Uppvuxen och bor i Norberg i norra Västmanland.

Klubb: Norbergs SLK.

Gren: Slalom och storslalom.

Första världscupstart: den 23 oktober 2004, Sölden, storslalom.

Främsta meriter: VM-silver i slalom 2015. VM-brons i slalom och -silver i lagtävlingen 2013, OS-femma i slalom 2014. Tre världscupsegrar i slalom (Kranjska Gora 2014, Flachau och Lienz 2015), fjorton andraplatser och två tredjeplatser. Personbästa i storslalom är två femteplatser. Tvåa i slalomcupen 2014 och 2015.

Fakta: Ställningen i världscupen

Topp fem i slalomcupen:

1) Frida Hansdotter, Sverige, 320 poäng, 2) Petra Vlhova, Slovakien, 220, 3) Mikaela Shiffrin, USA, 200, 4) Sarka Strachova, Tjeckien, 191, 5) Wendy Holdener, Schweiz, 172.

Topp fem i den totala världscupen:

1) Lara Gut, Schweiz, 658 poäng, 2) Lindsey Vonn, USA, 500, 3) Frida Hansdotter, Sverige, 476, 4) Eva-Maria Brem, Österrike, 377, 5) Viktoria Rebensburg, Tyskland, 324.

Fakta: Svenska segrar i världscupen

Här är alla svenska segrar i den alpina världscupen:

86: Ingemar Stenmark (46 storslalom, 40 slalom).

42: Anja Pärson (18 slalom, 11 storslalom, 6 störtlopp, 4 super G, 3 superkombination).

24: Pernilla Wiberg (14 slalom, 3 super-G, 3 kombination, 2 störtlopp, 2 storslalom).

7: Fredrik Nyberg (6 storslalom, 1 super-G).

5: André Myhrer (5 slalom), Thomas Fogdö (5 slalom).

4: Ylva Nowén (4 slalom).

3: Frida Hansdotter (3 slalom), Maria Pietilä Holmner (3 slalom).

2: Jens Byggmark (2 slalom), Lars-Börje Eriksson (1 super-G, 1 storslalom), Markus Larsson (2 slalom), Jessica Lindell Vikarby (1 storslalom, 1 super-G), Jonas Nilsson (2 slalom), Stig Strand (2 slalom).

1: Kristina Andersson (slalom), Therese Borssén (slalom), Mattias Hargin (slalom), Sara Hector (storslalom), Niklas Henning (super-G), Camilla Nilsson (slalom), Anna Ottosson (storslalom), Johan Wallner (slalom).

Frida Hansdotter var i ledning efter det första åket, elva hundradelar före Wendy Holdener, Schweiz. Och det var Holdener som stod i målfållan som ledare när Hansdotter gav sig ut till det andra åket. Hon tappade två hundradelar till den första mellantiden, åkte jämnt till den andra – och i mål höll hon undan och var totalt sju hundradelar före Holdener.

– Rolig tävling, kul när det är jämnt. Jag hade en bra känsla uppe på toppen, men det var svängigt i slutet och svårt att få flyt. Jag försökte bara åka så fort jag kunde i avslutningen, sade Hansdotter i segerintervjun.

Till Aftonbladet på nätet utvecklade hon resonemanget:

– Ja, det är kul när det är så tajta race. Jag gillar att tävla och när jag stod på start tänkte jag bara att jag skulle köra som ett förstaåk, köra järnet. Det var riktigt skönt att komma ner och se att jag har vunnit.

"Bra åk i mig"

Hon hade tidigare vunnit i Kranjska Gora 2014 och i Flachau i januari i år, men i höst hade Hansdotter fram till tisdagens tävling fått nöja sig med att "bara" vara nära: trea, tvåa och tvåa var hennes resultat i de föregående tävlingarna.

– Det betyder jättemycket att få vinna. Jag har varit stabil och haft en hög lägstanivå och det är kul att få visa att jag inte bara åker i någon slags medelfart utan att jag kan peaka också. Det tar jag med mig, sade hon till Aftonbladet.

Slovakiskan Petra Vlhova blev trea, 0,80 efter Hansdotter.

30-åringen har nu, i skadade dominanten Mikaela Shiffrins frånvaro, ett gyllene läge att vinna slalomcupen efter att ha blivit tvåa två år i rad. Efter fyra tävlingar har Hansdotter kopplat greppet om ledningen, före tio år yngre stjärnskottet Vlhova.

– Men det är många tävlingar kvar så det gäller att man verkligen är i toppen hela tiden för att man ska kunna ta hem en cup, så jag får kämpa på och fortsätta med bra åkning, sade Hansdotter, som ligger trea i den totala världscupen, till svt.se.

Pietilä Holmner elva

Det var bara tre övriga svenskor med i tävlingen, förutom Hansdotter. Maria Pietilä Holmner körde upp sig från 14:e till elfte plats efter att ha haft tionde snabbaste tid i andra åket. Anna Swenn Larsson tappade från elfte till 20:e och Emelie Wikström från 16:e till 22:a.