Fakta: Ställningen i världscupen

1) Ian Williams, Storbritannien, 90 poäng.

2) Björn Hansen, Sverige, 88.

3) Taylor Canfield, USA, 85.

4) Keith Swinton, Australien, 75.

5) Phil Robertson, Nya Zeeland, 73.

Den andre svensken i Monsoon Cup som avslutar världscupen i matchracing, Johnie Berntsson, hann med tre matcher innan regnet föll och vann två av dessa. Förlusten kom mot britten Ian Williams – som leder och ligger två poäng före Björn Hansen i VM-sammandraget.

Hansen och hans lag har vunnit deltävlingen i Marstrand fyra år i rad och har gått till minst semifinal i alla fyra tävlingar de ställt upp i i år. Det har gett guldvittringen inför avslutningen i Johor, Malaysia. Närmast bakom Hansen skuggar amerikanen Taylor Canfield.

Hansen & Co tog VM-silver 2012. Senast en svensk vann var Magnus Holmberg 2001. 2014 vann Anna Östling VM-guld på damsidan.

"Vi är väldigt taggade och har stor chans att bli världsmästare. Det kommer att bli tufft men vi känner att mycket talar för oss. Vi har varit i den här situationen tidigare och vet vad som krävs", säger Hansen i ett pressmeddelande.

"Det känns också speciellt att det kommer att bli den sista VM-finalen som seglas i en enskrovsbåt och därför skulle det vara extra roligt att vinna."

Fyramannabåten i Johor har inte använts i en världscupfinal tidigare. I nästa upplaga av världscupen är det en katamarantyp som gäller.