– Publiken i Falsterbo är unik. Den kommer att lyfta ryttarna ett snäpp till.

Sylve Söderstrand, olympisk headcoach i hoppning.

OS-uttagningen i ridsport

Den nionde juli presenterar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ridsportslagen i hoppning, dressyr och fälttävlan till OS i Rio. Utgångspunkten är att fyra ekipage per gren tas ut, men SOK kan även besluta om att skicka ett femte reservekipage per kvalificerat lag. Följande svenska ekipage är aktuella för att delta i OS:

Hoppning: Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal, Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask, Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow, Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello, Helena Persson/Bonzai H, Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar,

Dressyr: Patrik Kittel/Déjà, Delaunay, Emilie Nyreröd/Miata, Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower, Juliette Ramel/Buriel K.H, Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ, Paulinda Friberg/Di Lapponia, Therese Nilshagen/Dante Weltino, Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi, Rose Mathisen/Zuidenwind.

Fälttävlan: Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan, Sara Algotsson Ostholt/Reality 39, Frida Andersén/Herta, Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando, Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus, Johan Lundh/Johnny Cash, Anna Nilsson/Luron.

Fredagen den åttonde juli sammanstrålar världseliten i banhoppning i Skåne för den femte deltävlingen i Nations Cup, som anordnas i samband med Falsterbo Horse Show. Tävlingen är den sista chansen för de svenska hopparna att visa att de förtjänar en biljett till OS i Rio de Janeiro.

– Det blir ett väldigt starkt starfält med de allra bästa ryttarna, säger Sylve Söderstrand, olympisk headcoach i hoppning.

Smygkik på OS-banan

OS-stämningen i Falsterbo förstärks av att det brasilianska landslaget kommer att delta. Dessutom byggs banan av brasilianen Guilherme Jorge, som även kommer att bygga OS-banan i augusti.

– Alla banbyggare har en personlig touch, så det är en oerhörd fördel att få se hur han bygger. Om vi har tur kan vi kanske få reda på något, säger Sylve Söderstrand.

Förutom Brasilien får det svenska hopplaget mäta sig med Holland, Irland, Tyskland, England, Schweiz och Tjeckien.

Bråk i kulisserna

Det har varit en turbulent vår för det svenska hopplandslaget. I april meddelade Svenska ridsportförbundet att Sylve Söderstrand beslutat att lämna jobbet som förbundskapten efter att parterna inte kunnat enas om vilka arbetsuppgifter som skulle ingå i förbundskaptensjobbet. Efter att landslagsryttarna skrivit ett protestbrev till förbundet kom beskedet att Söderstrand trots allt kommer att leda hopparna i OS, men då anställd av Sveriges Olympiska Kommitté och med den nya titeln "olympisk headcoach".

– Stödet från ryttarna har betytt mycket för mig, men det viktigaste är att ryttarna själva är nöjda. Det är de som ska leverera, och eftersom de vill ha mig med så kommer jag att göra allt jag kan för att hjälpa och stötta.

Har alla turerna med förbundet påverkat uppladdningen?

– Det kan jag inte svara på nu. Jag tror inte det, men vi får ta frågan när OS är över. Då kommer jag att ha lite att berätta.