Fakta: Sveriges vallateam

Chef: Urban Nilsson

Ansvarig glid: Robert Bergman

Ansvarig fäste: Joakim Augustsson

Övriga:

Anders Niemi

Mats Eklund

Mikael Jonsson

Anders Björk

Rikard Larsson

Rikard Andreasson

Erik Yngvesson

Tomas Pudas

Under mästerskap som OS i Vancouver 2010, OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015 jublades det mycket i den svenska vallalastbilen. Triumferna var många, ryggdunkarna ännu fler och lovorden staplades på varandra kring de som gjorde jobbet bakom de aktiva.

Denna mästerskapslösa vinter kan elitåkarna fokusera på säsongerna framöver, med VM i Lahtis och OS i Pyeongchang.

För elitvallarna blir det ännu tuffare än en vanlig vinter.

– Nu är det hela världscupen som är i fokus. Då får vi aldrig fela en enda helg – det kan innebära skillnaden mellan att en åkare vinner världscupen eller blir tvåa på världscupen, säger Urban Nilsson.

– Bra mästerskap har vi gjort, med bra fokus. Nu gäller det verkligen att vara på tårna hela säsongen och redan på en gång från start Kuusamo.

Final i Kanada

Världscupen inleds i finska Ruka (Kuusamo) den 27 november och avslutas i Canmore, Kanada, den 12 mars. Uppemot 15 tävlingshelger, och flera tävlingsdagar förutom det, ska avverkas.

Med svenska vallare på plats, alltid och överallt. Nästan.

– Vi har gjort ett system så att vi får vara lediga en helg var under vintern. Annars är alla med på rubbet, säger Urban Nilsson.

Helg på helg

Nilsson har själv en treårig dotter och vet hur det sliter att vara borta länge hemifrån. Och en vinter utan mästerskap är värre än när ett VM eller OS väntar i februari.

– Ett mästerskap innebär en lång period borta hemifrån på kanske fem veckor, som inte heller är optimalt för oss som jobbar här. Men då kan man oftast ha en liten frizon innan mästerskapet. Ett sådant här år är det helg på helg hela tiden.