Fakta: Reformförslagen inom Fifa

Här är några av de förslag till reformer som kan röstas igenom vid extrakongressen:

a) Fifas 24 personer stora exekutivkommitté avskaffas och ersätts av en 36 personer stor Fifa-församling och generalsekretariat, så man särskiljer på Fifas politiska funktioner och dess dag-för-dag-jobb.

b) Den nya församlingen ansvarar för Fifas strategiska inriktning.

c) Det nya generalsekretariatet, som fylls med utbildade anställda, tar hand om allt operativt och kommersiellt gällande den strategin.

d) Den nya ordföranden får mer av en "ambassadörsroll".

e) Ordförandens lön är offentlig.

f) Ingen får ha en hög post i mer än tre perioder av fyra år.

g) Fifa ska fokusera på att få upp antalet kvinnor på ledande positioner. Minst sex kvinnor ska in i Fifa-församlingen, en från varje världsdel.

Fakta: Så fungerar valet

Samtliga 209 nationsförbund (utom avstängda Kuwait och Indonesien) har en röst vardera. Av de 207 rösterna måste två tredjedelar hamna på en och samma kandidat för att denne ska väljas direkt.

Annars fortsätter valet bland de fyra som fick flest röster första omgången. Nu räcker det med enkel majoritet (det vill säga mer än 50 procent av rösterna). Får ingen kandidat tillräckligt med röster fortsätter det med tre och sedan två kandidater tills en segrare är utsedd.

Voteringen är stängd, de röstberättigade behöver inte visa vilken kandidat de röstar på. Något som fått mycket kritik eftersom Fifa talat brett om större öppenhet efter de omfattande korruptionsskandalerna.

"Fisken ruttnar från huvudet och nedåt".

Så beskriver Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot Mutor, hur korruption fungerar.

– Vi ser i de flesta korruptionsärenden att ledningen levt på en annan planet än organisationen. Korruption är som ett virus, det sprider sig uppifrån och ned och det kvittar hur många policydokument man trycker ut om de som företräder dokumenten inte efterlever dem, säger hon till TT.

Reform är ordet på allas läppar inför Fifa-valet i Zürich.

När på fredagskvällen valet är klart vet man inte. En kandidat måste få två tredjedelars majoritet för att vinna direkt i den första röstningsomgången. Annars skalas kandidaterna av en efter en, tills bara en återstår.

"Trasigt hus"

Och förutom att välja en ny ordförande ska medlemsförbunden rösta om ett reformprogram som förhoppningsvis ska ge fotbollen en chans att börja rulla i rätt riktning.

– Om vi inte gör någonting nu för att återupprätta bilden av Fifa och Fifas rykte – och för att främja utvecklingen av fotbollen världen över – så ser jag inte någon framtid för Fifa, säger Gianni Infantino – Sveriges och Europas kandidat i valet – till BBC.

– Fifa är ett trasigt hus och det behöver repareras, säger sydafrikanske kandidaten Tokyo Sexwale, som omges av spekulationer om att han kan komma att dra tillbaka sin kandidatur för att i stället ingå en allians med någon av de övriga.

Bättre med kandidat utifrån

Men det är en sak att prata om förändring, en annan att se till att det verkligen händer något. Flera experter tror att förändringarna Fifa vill implementera kan vara för små och komma för sent. Samtliga fem kandidater har redan starka kopplingar till fotbollsvärlden.

– Utifrån korruptionsaspekten är det alltid bättre att börja från ett blankt ark och bygga en ny kultur. Väljer man att ta ha kvar personer som har kopplingar till vad som varit tidigare gäller det att ha tydliga regler på plats, tydliga uppföljningar att reglerna efterlevs liksom tydliga konsekvenser om de inte efterlevs, säger Helena Sundén.

Ett reformförslag innebär nu att den nye ordföranden endast kan sitta tre mandatperioder, det vill säga tolv år.

– Det är väldigt sunt skulle jag säga ur förebyggande av korruptionsaspekten. Vad vi ser i många korruptionsärenden är just att det är människor som suttit länge och ankdammen är liten, säger Sundén.