Fakta: Så kan uttagningen bli

Målvakter: Henrik Lundqvist, NY Rangers, Jonas Gustavsson, Boston.

Kommentar: Hugget som stucket vem som tas ut vid sidan av Lundqvist. I sluttruppen kan Viktor Fasth, CSKA Moskva, om han gör ett bra VM, lika gärna bli uttagen som andremålvakt.

Backar: Erik Karlsson, Ottawa–Oliver Ekman-Larsson, Arizona.

Victor Hedman, Tampa Bay–Anton Strålman, do.

Niklas Kronwall, Detroit–Niklas Hjalmarsson, Chicago.

Kommentar: Stenhård konkurrens på backsidan. Sjundebacken tas sannolikt ut i juni och där har John Klingberg, Dallas, greppet.

Forwards: Filip Forsberg, Nashville–Nicklas Bäckström, Washington–Henrik Zetterberg, Detroit.

Loui Eriksson, Boston–Henrik Sedin, Vancouver–Daniel Sedin, do.

Alexander Steen, St Louis–Gabriel Landeskog, Colorado.

Kommentar: Minst åtta forwards tas ut på onsdagen, resten i juni. Sannolikt väntar Grönborg med att ta ut en tredjecenter där konkurrensen är hård. Fjärdekedjan blir sannolikt en defensiv enhet där Marcus Krüger, Chicago, är favorit till centerrollen. Men Krüger är långtidsskadad och med tanke på det lär Grönborg avvakta.

Nashvilleforwarden slog igenom förra säsongen med 26 mål – näst bäst av svenskarna i NHL.

Den här säsongen började motigt, men den senaste tiden har hans målskytte formligen exploderat.

Efter två hattrick den senaste veckan står han på samma målsiffra som i fjol, 26, och är bäste svenske målskytt.

Räkna med att ex-leksingen tar en plats i Tre Kronors förstakedja i World Cup.

JVM-hjälten Mika Zibanejad gjorde hattrick inom loppet av 2.38 i helgen. Ottawaforwarden kan mycket väl ta en plats som tredjecenter i World Cup, men konkurrensen är hård och förbundskapten Rikard Grönborg väljer sannolikt att vänta till den andra uttagningen i juni.

Patric Hörnqvist slog till med NHL-karriärens första hattrick natten till tisdagen, men får förmodligen svårt att slå sig in i det svenska laget. Han står på 15 mål och behöver göra fler – framför allt med tanke på stjärnomgivningen i Pittsburgh.

Grönborg ska presentera minst 16 spelare, varav två målvakter på onsdagskvällen. Den slutliga truppen, som ska vara presenterad senast den 1 juni, ska innehålla 20 utespelare och tre målvakter.