– Cowboys ringde mig redan innan draften var slut och sa att jag hade fem minuter på mig att bestämma om jag vill spela med dem eller inte.

David Hedelin om att ha skrivit på för Dallas Cowboys i NFL, amerikanska fotbollsligan.

Fakta: Dallas Cowboys

Dallas Cowboys bildades 1960 och rankades av ekonomitidningen Forbes förra året som NFL:s mest värdefulla lag.

Klubben har vunnit Super Bowl fem gånger, senast 1996 mot Pittsburgh Steelers. Dallas vann även 1972, 1978, 1993 och 1994.

Hemmaarena är AT&T Stadium, Arlington, Texas, med en kapacitet på 80 000 åskådare, världens största inomhusarena.

Källa: Dallas Cowboys

Fakta: David Hedelin

Ålder: 25 år.

Längd: 195 centimeter.

Vikt: 140 kilo.

Född: Stockholm.

Bor: Irving, Dallas, men flyttar snart till Frisco, Dallas.

Karriär: Lidingö Saints 2011, Tyresö Royal Crowns 2011, Valencia Firebats 2012, San Fransisco City College 2012-2014, Purdue University 2014-2016.

Det är snabba beslut som gäller när klubbarna i den amerikanska fotbollsligan NFL sätter samman sina trupper. Cirkusen drar igång med den så kallade draften i slutet av april, där lagen slåss om att plocka de bästa spelarna från collegelagen till spelstarten i september.

Hedelin blev inte draftad direkt, men som så kallad fri agent behövde han inte hänga läpp särkilt länge.

– Cowboys ringde mig redan innan draften var slut och sa att jag hade fem minuter på mig att bestämma om jag vill spela med dem eller inte, säger han när TT hälsar på hos den 195 centimeter långa och 140 kilo tunga 25-åringen i föräldrahemmet utanför Helsingborg.

Hedelin hade egentligen ett annat lag i sikte, men när agenten sade att det redan var kört så tackade han ja. En timme senare ringde det där andra laget, och ytterligare en handfull lag. Men han är ändå nöjd med valet, mycket nöjd.

– Man fick ju mycket uppmärksamhet efter draften. Många av mina gamla lagkamrater har just Dallas Cowboys som favoriter, säger han.

Började i Lidingö

Hedelin startade sin fotbollskarriär i Lidingö Saints, och har sedan lyckats ta sig hela vägen till NFL-jättens uttagningstrupp. Sporten är USA:s populäraste, och skillnaderna är naturligtvis milsvida från svenska förhållanden. Redan under collegematcherna med Purdue Boilmakers spelade han inför 95 000 åskådare.

Nu, lagom till att han fått sin examen i sociologi vid Purdue University i Indiana, tar han nästa steg. Träningslägren med Cowboys under sommaren är hårt arbete. Den gedigna spelboken ska studeras. Spelteknik, sportsmannaskap och gott uppförande både på och utanför plan likaså: allt från hur man hanterar tjejer till journalister. Inte ens vikten är hans egen, små avsteg från de 140 kilona kan resultera i dryga böter.

– De första dagarna var det överväldigande. Det var så mycket information, tufft mentalt. Långa dagar, många möten och tufft schema.

Tränar med veteranerna

Efter en paus till slutet av juli kommer de förhoppningsfulla nykomlingarna att fortsätta drillas tillsammans med veteranerna.

– Dez Bryant, Tony Romo, de är ju där på träningen. Men det är ju inte så att man går dit och ber om ett foto. Vi fick reda på att vi inte skulle säga så mycket, håll käften och gör ditt jobb typ, man måste få respekt från höjdarna först innan man kan hålla på och lattja runt.

Först kommer truppen att skäras ned till 75 spelare, sedan till 53. Att bli "cuttad" är naturligtvis inte så kul, men det behöver inte betyda slutet. Andra lag kan visa intresse, och om inte annat kan David Hedelin försöka igen nästa år, med erfarenheterna han nu fått i ryggen.