Joshi Helgesson fick 58,13 för sitt kortprogram när EM-tävlingarna i Bratislava inleddes. Hennes personbästa är 60,03.

– Jag är i det stora hela nöjd. Jag hade en liten miss i min trippel lutz, det var lite synd. Men annars var det ett bra program, säger Helgesson.

På hemma-EM i Stockholm för ett år sedan kom Helgesson fyra. Det var Sveriges bästa mästerskapsplacering sedan 1932.

Ska den där efterlängtade medaljen komma på fredag lär det inte räcka med ett felfritt program av den 22-åriga svenskan.

Det lär även krävas att någon i den ryska stjärntrion Jevgenija Medvedeva, Jelena Radionova eller Anna Pogorilaja – topp tre efter det korta programmet – misslyckas rejält.

– Självklart siktar jag på medalj. Men ryskorna är helt outstanding. Jag tycker nästan att de borde komma etta, tvåa och trea, säger Helgesson.

"Blir svårt"

TT: Det låter som att du knappt själv tror på medalj?

– Ger upp gör jag aldrig. Men det blir svårt.

TT: Hur laddar du upp?

– I morgon (torsdag) ska jag träna igenom mitt långprogram. Sedan är det bara att köra järnet på fredag.

Tre åkare vidare

Då får Helgesson sällskap av den 17-åriga EM-debutanten Matilda Algotsson. Solnaåkaren visade inga premiärnerver och slog till med personbästa 47,97 poäng och 18:e plats.

Algotsson kvalade in till EM genom tredjeplatsen på SM i december och imponerade stort på Sveriges sportchef Anna Hörnqvist.

– En fantastiskt bra start på EM för henne. Hon går ut och är hur säker som helst. Det var jättehärligt att se, säger Hörnqvist.

Även den tredje EM-svenskan, Isabelle Olsson, får tävla vidare trots att hon föll under sitt kortprogram. Det gjorde att hon fick nöja sig med 45,11 poäng och 23:e plats av domarna.