Fakta: Svenska mittfältskampen

Oscar Hiljemark

Spelade hela matchen när Palermo slog Verona hemma in Serie A i söndags. Skulle ha varit med som snabbinkallad mot Moldavien i sista gruppspelsmatchen, men stoppades av klubben som ansåg att han inte var uttagen till landskampen.

Oscar Lewicki

Spelade inte från start i den sista allsvenska omgången hemma mot IFK Norrköping utan sparades till Champions League mot Sjachtar Donetsk. Drabbades av en hjärnskakning efter några minuter. Tillbaka i träning de senaste dagarna.

Kim Källström

Klev av i 56:e minuten på grund av magproblem när Grasshoppers slog Basel med 3–2 borta i schweiziska ligan. Ska snabbt vara kurant.

Inte aktuell för truppen: Albin Ekdal skadade foten i Bundesliga med Hamburg och är borta ett tag.

Lämnade återbud: Pontus Wernbloom drabbades av en ljumskskada i CSKA Moskvas 1–2-förlust borta mot Andreas Granqvists Krasnodar och behöver minst tio dagar på sig för att kunna träna igen.

Mittfältaren var på väg in i truppen inför hemmamatchen mot Moldavien. Men Oscar Hiljemark, och lagkompisen Robin Quasion, stoppades av Serie A-klubben Palermo.

Ett besked som chockade den svenska landslagsledningen.

– Jag skulle velat ha ett beslut från Fifa och att de tar kontakt med klubben, men om spelarnas arbetsgivare säger "ni åker inte" är det klart att vi sätter spelarna i ett svårt dilemma, sade landslagschefen Lars Richt då.

Hiljemark:

– Det har varit många frågor om det. Det var en hel del om och men med det där, men i slutändan blev det nej. Det var så klart tråkigt men det är inte så mycket man tänker på nu. Det är fokus på det som sker här och nu, säger han inför uppladdningens första träning.

"Här och nu" för mittfältaren är Sveriges samling inför playoffmatcherna mot Danmark. Ett dubbelmöte – den 14 november på Friends Arena och tre dagar senare på Parken i Köpenhamn – som avgör vilken nation som får den enda biljetten till EM-slutspelet i Frankrike i sommar.

– Danmark är ett duktigt fotbollsland och det brukar bli tuffa matcher. Det var en speciell lottning att få ett skandinaviskt derby, men när man väl kliver ut på plan så är det ett EM vi spelar om oavsett nation. Vi ska spela två nittiominutersmatcher och sedan får vi se vad utgången blir, säger Hiljemark.

"Är redo"

Förbundskapten Erik Hamrén har fått återbud från Albin Ekdal (fot) och Pontus Wernbloom (ljumske). Dessutom har Kim Källström haft magproblem och Oscar Lewicki är på väg tillbaka efter hjärnskakningen han åkte på i samband med Malmö FF:s Champions League-match mot Sjachtar Donetsk.

En situation som kan öppna för Oscar Hiljemark.

– När jag fick kallelsen ställde jag in huvudet på att komma hit och bidra med de kvaliteter som jag har. Jag satsar hundra procent på att få spela. Sedan är det upp till Erik och ledarstaben om jag får spela, säger han.

– Men jag är här, och jag är redo. Jag ser fram emot att ta oss till EM.

Lewicki är redo

Det är även något som Lewicki, Hiljemarks mittfältskollega i det framgångsrika EM-slutspelet med U21-landslaget, inställd på.

– Precis efter smällen mådde jag dåligt, men när jag kom hem mådde jag genast bättre. Jag hade lite huvudvärk dagen efter men när jag fick en hel natts sömn, släppte det, säger han.

TT: Du har inga restriktioner?

– Nej, det är bara att gå in och köra om allt går som det ska och det har det gjort hittills. Det är bara någon dag kvar på den så kallade hjärntrappan.

– Som det ser ut nu ska det inte vara några problem att vara redo till lördag. Annars har jag nog inte åkt hit. Det känns inspirerande och en extra krydda att det blev just Danmark i playoff. Det blir inte mycket bättre.