Fakta: Andra svenskar som återvänt till SHL

+ Marcus Paulsson, 32. Från Davos till Karlskrona.

Efter tre år i Schweiz flyttar han hem till staden där han är född. Har tidigare även spelat SHL i Färjestad och Malmö.

+ Nickas Bergfors, 29. Från Amur Chabarovsk till Linköping.

Tillbaka i svensk ishockey efter elva säsonger i rad utomlands. Under de här åren har forwarden bland annat representerat NHL-lagen New Jersey, Atlanta, Florida och Nashville. Men kommer närmast från fem år i den ryska ligan.

+ Oscar Möller, 27. Tillbaka i Skellefteå efter utlåning till Ak Bars Kazan.

Ha de två senaste åren varit i KHL, där han gjorde 82 poäng på 139 matcher. Ska nu påbörja sin fjärde säsong i Skellefteå.

+ Joakim Lindström, 32. Tillbaka i Skellefteå efter utlåning till SKA St Petersburg.

Spelade senast i klubben för två säsonger sedan. Däremellan har han varit ett år i NHL (St Louis och Toronto) och ett i KHL.

+ Joacim Eriksson, 26. Från Dinamo Riga till Växjö.

Målvakten har tagit ett SM-guld och två SM-silver med Skellefteå, men har de tre senaste säsongerna varit utomlands (två år i Nordamerika och ett i KHL).

Fakta: Simon Hjalmarsson

Född: 1 februari 1989.

Moderklubb: Gislaveds SK.

Nuvarande klubb: Frölunda, regerande mästare i SHL och CHL.

Andra klubbar han spelat i: CSKA Moskva, Linköping, Luleå, Rögle, Borås.

Meriter: VM-guld, 2013, VM-brons 2014, tvåa i Gagarin Cup (det ryska slutspelet) med CSKA Moskva, JSM-guld 2007 och 2008, brons i U18-VM 2007.

Efter flera år i andra delar av Sverige och utomlands är forwarden tillbaka i staden han känner sig hemma i.

Och I klubben han kom till som junior.

Det blev JSM-guld både 2007 och 2008. Tillsammans med bland andra Nicklas Lasu från dagens Frölunda-trupp och NHL-stjärnan Erik Karlsson.

Spelare han har många goda minnen ihop med.

– En fruktansvärt bra plantskola och man fick bästa sparringen varje dag på träning. Det tror jag har hjälpt mig mycket i min karriär.

Debuterade i SHL

Att han har en historia i Frölunda vägde över till en comeback i klubben han gjorde en SHL-match med säsongen 2007–2008.

Hjalmarsson tror på en bra utveckling även den här gången.

– Självklart har man sett på senare år hur många spelare från Frölunda som har tagit sig vidare till NHL och KHL. Givetvis vill man vara och slåss om mästerskap, både i CHL och SHL, och det har jag en god chans att göra. Det är ett lag som verkligen är i toppen för att stanna. Det är det som attraherar mig att spela här.

2014 var senast han var i SHL, då i Linköping. Den säsongen noterades 32 mål och 34 assist. Blir det fler poäng nu?

– Jag sätter aldrig upp några direkta mål för poäng. Men samtidigt är man värvad för att göra en del, så man kan inte vara helt obrydd om det.

Efter tiden i Linköping skrev smålänningen på ett tvåvägskontrakt med NHL-klubben Columbus.

Målet var så klart att ta en plats i världens bästa liga.

Ett misslyckande

Det slutade med att han hamnade i Ryssland.

– Givetvis är det ju ett misslyckande. Men samtidigt var jag väl inte tillräckligt bra.

– Var kul ändå att se lite vad det handlar om. Men det är klart att nu när jag har varit där och gjort ett försök och inte lyckats så kommer det bli ännu tuffare. Men samtidigt vet jag att jag har kapaciteten. Om jag bara kan ha några bra år i Frölunda vet jag att chansen fortfarande finns. Förhoppningsvis kan en bra träning göra mig starkare och mer uthållig. Det är väl det som krävs.

I stället för spel i NHL skickade Columbus ned Hjalmarsson till AHL. Där ville han inte spela.

CSKA Moskva var ett bättre alternativ.

– Inget jag ångrar. Känns som det var bra för mig. Fick göra två säsonger i tuffast möjliga klimat. Jag har inte kastat bort några år.

Perioden i den ryska ligan beskriver han som väldigt positiv och väldigt lärorik.

– Varje träning var en kamp om att få spela. Det är ganska defensivt där och det har man blivit bättre på, att spela en tajt hockey. Det är lite tuffare också, så det har man blivit mer van vid.

– Man hade velat göra lite fler mål (fem mål förra säsongen), men samtidigt fick man ta en annan roll. Man var inte med i första powerplay, men jag är inte orolig. Jag vet vad jag kan.