Fakta: Det här måste lyckas mot Danmark

Kim Källström trycker på två saker som måste fungera i playoff-matcherna mot Danmark:

+ Få ut maximalt av Zlatan Ibrahimovic.

– I såna här matcher handlar mycket om att sätta honom i bra lägen, i bra arbete, så att han får ut så mycket som möjligt av sina kvalitéer.

+ Inte tappa defensivt på mittfältet.

– Det gäller att vi får in våra yttrar så att vi inte bli undertaliga centralt. Blir vi det så vet vi att det blir svårt att få press på deras mittfältare. Alla fotbollsspelare är ganska duktiga på den här nivån om de får lite tid på sig. Det blir en av nycklarna för oss att stänga till centralt.

Källström, 33, har varit med tillräckligt länge – lördagens rond 1 i EM-playoffet på Friends blir hans 124:e landskamp – för att hetsa upp sig i onödan.

Det är några dagar kvar till matchen. Fokus ligger nu på att nöta de taktiska detaljerna när förbundskaptenen Erik Hamrén stänger träningarna.

– Först och främst ska vi samla trupperna, ha några bra träningar och hoppas att alla som är här är friska och hela. Sedan gäller det att hitta en taktik som passar oss och inte passar danskarna, säger han.

Kontroll på nerverna

Och när det väl blir dags?

– När vi kommer ut där är det 50/50. Det är väl den som hanterar nerverna bäst, den som presterar bäst i sitt spel som har störst chans att lyckas.

Albin Ekdal och Pontus Wernbloom är skadade och Källström, som är kvitt helgens dåliga mage, är given på det centrala mittfältet. Frågan är vem han får bredvid sig om Erik Hamrén väljer att satsa på ett traditionellt 4–4–2. Eller vilka om förbundskaptenen hellre utgår från 4–3–3? Källström avslöjar inga personliga önskemål. Däremot påpekar han vikten av att hålla sig kall, jobba på som vanligt i veckan och inte fundera i onödan på utgången.

Inte krångla till det

– Vi spelade den här typen av matcher för två år sedan mot Portugal (playoff till VM) och man vet vad som gäller, men det handlar nog mer om att förbereda sig som vanligt och inte göra det till något för speciellt. Egentligen är det inte så stor skillnad mot andra matcher, mer än att vi vet att det kommer ett stort avgörande om några dagar.

– Alltså, varje gång vi är här handlar det bara om att vinna och det gör det den här gången med.

Källström har ingen förklaring till landslagets usla statistik mot Danmark på senare år.

– Jag kan inte riktigt svara på det. Det enda jag vet är att vi har chansen att ändra på det, säger han.

Forsberg redo

Emil Forsberg missade kvalmatcherna mot Liechtenstein och Moldavien, men var en av de bättre mot Ryssland och Österrike och är högaktuell mot Danmark.

Trots lite speltid på sista tiden på grund av en utdragen visdomstand och halsfluss är Leipzigs offensive mittfältare inte orolig för att det kan kosta honom en startplats i landslagskarriärens hittills viktigaste matcher.

– Jag är på rätt väg. Jag tränade två gånger innan matchen mot Kaiserslautern och spelade 90 minuter. Jag känner mig redo, säger han.

– Jag ser mig aldrig som given. Träningarna avgör, jag ger mitt allt och så får vi se.