Fakta: OS-kvalet

Tyskland och Frankrike blev OS-klara i och med VM i somras. Vilken nation som får den tredje och sista europeiska platsen avgörs i en kvalturnering i Nederländerna 2–9 mars.

Sverige inleder mot Norge den 2 mars. Därefter väntar match mot Schweiz den 5 mars och Nederländerna den 9 mars.

Endast det främsta laget i gruppen går till OS.

Hamnar två lag på samma poäng avgörs det på inbördes möte. Hamnar tre lag på samma poäng görs en ny tabell med de berörda lagen där man först räknar poäng, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Går det fortfarande inte att skilja lagen åt går man till den totalt målskillnaden i alla matcher.

Totalt kommer damernas fotbollsturnering under OS att ha tolv deltagande nationer. Utöver Tyskland och Frankrike är Brasilien, Colombia, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, USA och Kanada OS-klara.

Övriga:

Asien: Två platser. Sex lag gör upp i en miniturnering i Osaka i Japan den 29 februari till 9 mars.

Tre matcher och åtta dagar.

Det är vad som står mellan Sverige och en fortsättning på den olympiska svit som inleddes i Atlanta 1996, när kvinnor för första gången fick spela fotboll i OS.

– Det finns ju egentligen ingenting annat. Det är klart att vi vill prestera och göra vårt maximala för att ta oss till OS, säger Lotta Schelin.

Alla fyra kvallagen – Sverige, Norge, Nederländerna och Schweiz – slogs ut i åttondelsfinalerna i VM förra året och därför krävs en "extra" kvalturnering för att avgöra vilket av dem som får åka till Brasilien i augusti.

– Det är fyra bra lag. Det som talar för oss är att vi har mycket rutin, att vi har ett lag som ändå är bäst rankat av dem som är här. Fast i dagsläget känns det som om det är väldigt, väldigt jämnt.

Bra höst

Sverige möter först Norge på Stadion Woudestein i Rotterdam, vanligtvis hemvist för Eredivisie-laget Excelsior där Robin van Persie inledde sin karriär.

Mycket har hänt sedan det misslyckade VM-slutspelet i Kanada i somras. Sverige har bytt spelsystem till 4–3–3. Riktningen på spelet går rakt mot mål, mycket handlar om djupledsspel och ett högt tempo i passningsspelet.

När EM-kvalet drog igång i september tog det inte mer än 15 sekunder innan Sverige gjorde sitt första mål, och efter det har de fortsatt att ramla in.

På tre kvalmatcher och en träningslandskamp sedan VM är Sveriges facit fyra vinster och 13–0 i målskillnad.

– Ett Sverige som blir stillastående är ganska mediokert. Den resan har vi gjort efter VM. Vi har gjort det här för vårt anfallsspel, men det betyder också att vi kan vinna bollen högra upp i planen och vi kan börja prata bra försvarsspel, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Man kan titta på VM och bli deprimerad, men man kan också titta på EM-kvalet och det som vi faktiskt gör bra. Och då blir man ju faktiskt glad.

Inga skador

Sverige kunde matcha fullt lag på den sista förberedande träningen, och till skillnad från i VM i somras stör inga skador eller större skavanker uppladdningen.

Med fyra lag i gruppen behöver Sverige vinna absolut minst två matcher för att ha chans att nå OS-platsen, allra helst alla tre.

Och alla är medvetna om vad som står på spel.

– Om du tänker all historia som har varit, att allsvenskan faktiskt har varit världens bästa liga en gång i tiden. Det finns anor som gör att det vore fantastiskt om vi kunde gå till OS. Det finns ett intresse och det ger ringar på vattnet. Så det betyder väldigt mycket, det gör det, säger Sundhage.

– Men vi har ju sett att Tyskland överlevde, de gick ju faktiskt inte till OS 2012. Man överlever, jorden går inte under. Men det är jäkligt tråkigt.