Fakta: Anna Holmlund

Född: 3 oktober 1987.

Bor: Stockholm och Åre.

Klubb: Sundsvalls Slalomklubb.

Meriter: OS-brons 2014, VM-brons 2011, världscuptitlar 2011 och 2015, 15 segrar i världscupen, ytterligare elva pallplatser.

Övrigt: Har haft två stora skador, hösten 2011 gick korsbandet i knät sönder, i början av 2013 gick korsband och knäskålssenan av.

Fakta: Världscupställningen

1) Anna Holmlund, Sverige, 410 poäng.

2) Alizee Baron, Frankrike, 264.

3) Heidi Zacher, Tyskland, 243.

4) Andrea Limbacher, Österrike, 222.

5) Sandra Näslund, Sverige, 221.

Efter att ha varit skadefri en längre tid kunde 28-åringen träna för fullt hela försäsongen. Det gav resultat direkt. Holmlund vann två världscuptävlingar före jul, kom tvåa i två och fick en fjärdeplats.

– Jag hade gärna vunnit fler tävlingar, men är ändå nöjd. Det var ett kvitto på att vi har gjort bra grejor med laget, säger hon.

För henne själv var resultaten ett kvitto på att hon kunnat träna hårt utan någon smärta eller andra problem.

– Och jag har bra folk runtomkring mig som gör att det blir lätt att jobba, säger hon.

– Vi i svenska laget har alltid försökt att skapa trenderna, vi vill inte bara vara en del av utvecklingen. Vi varierar träningen, gör oftast våra egna banor och lägger mycket fokus på fysträningen. Och vi har alltid tävling på träningen så man får pusha sig själv.

Hårdkörning i Åre

Efter de första tävlingsveckorna på säsongen åkte hon småkrasslig till familjen i Sundsvall och vilade och firade jul. Från den 25 december fram till den 9 januari har det varit hårdkörning i Åre.

– Jag har i princip bara åkt skidor, varit på gymmet, ätit och sovit. Det var mycket träning, men jag kunde styra mycket själv. Jag har åkt mycket storslalom och kört hårt på gymmet.

Hon avslutade träningsperioden i Åre med att vinna en tävling i Svenska Cupen.

– Det passade bra för vi hade ledig helg.

Ny tävlingsort

Till helgen inleds den intensiva tävlingsvåren i Watles i norra Italien. En ny upplevelse för Holmlund.

– Det är kul att åka till nya ställen, man kan vissa ställen utan och innan. Jag vet ingenting om Watles eller om banan, får se när jag kommer dit.

Målet är förstås att stå överst på pallen i helgens två tävlingar.

– Jag har kapacitet att vinna, målet är alltid att vinna och åka fort.

Efter Watles väntar en världscuphelg i kanadensiska Nakiska, X-Games i Aspen, USA, helgen därpå och sedan tillbaka till Europa för världscuptävlingar i Arosa, Schweiz, Idre och tyska Tegernsee. Sedan åker världscupcirkusen till den blivande OS-anläggningen Bokwang i Sydkorea. Två veckor senare avslutas världscupsäsongen i Squaw Valley,

– Det ska bli kul!, säger hon.