Fakta: Sveriges OS-facit

Facit för Sveriges handbollslandslag i de OS-turneringar lagen har varit kvalificerade till, herrar:

1936 i Berlin: Ej med.

1972 i München: Sjua.

1984 i Los Angeles: Femma.

1988 i Seoul: Femma.

1992 i Barcelona: Silver.

1996 i Atlanta: Silver.

2000 i Sydney: Silver.

2012 i London: Silver.

2016 i Rio de Janeiro: Avgörs 7–21 augusti.

Damer:

2008 i Peking: Åtta.

2012 i London: Elva.

2016 i Rio de Janeiro: Avgörs 6–21 augusti.

Fakta: Damhandbollen i OS

Damernas handbollsturnering i Rio de Janeiro består av tolv lag och spelas 6–21 augusti.

Följande lag deltar: Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea, Norge, Nederländerna, Rumänien, Montenegro, Ryssland, Sverige, Frankrike.

Lagen delas in i två grupper, sex lag i varje. De fyra främsta lagen i grupperna spelar kvartsfinal.

OS-turneringen lottas 28 april.

Lagen delas inför lottningen in i sex "seedningspar", där länderna inte kan lottas mot varandra. I övrigt är det fri lottning, och Sverige kan lottas mot endera lag i varje par.

Seedningsparen:

Par 1: Norge, Nederländerna.

Par 2: Rumänien, Ryssland.

Par 3: Sverige, Montenegro.

Par 4: Frankrike, Brasilien.

Par 5: Spanien, Argentina.

Par 6: Sydkorea, Angola.

Vid Peking-OS 2008 gjorde Sveriges damhandbollslandslag debut i de olympiska spelen, men det mästerskapet missade herrarna. Vid London-OS 2012 var dock de båda svenska landslagen kvalificerade för första gången i handbollshistorien.

– Det är helt fantastiskt. OS är ju ett bra skyltfönster för sporten handboll. Det är stort och häftigt att vara med i ett OS, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

"Kasta sig över varandra"

Redan på måndagen börjar Tjernbergs tuffa jobb med att hitta motståndare till träningslandskamper för herrarna. Vad som är klart är att Sverige möter Bosnien-Hercegovina i två VM-kvalmatcher i juni och sedan väntar flera läger under sommaren.

– Nu måste jag ge mig på att hitta motstånd till sommaren. Nu börjar alla kasta sig över varandra och göra överenskommelser, säger Tjernberg.

När damerna säkrade sin OS-biljett via ett framgångsrikt kval i Ryssland leddes laget av nygamle förbundskaptenen Helle Thomsen, som sommaren innan hoppat av uppdraget. Nu hoppas förbundet inom kort göra Thomsen, som tränar det danska klubblaget Midtjylland, till förbundskapten över Rio-OS.

– Vi jobbar på i kontakten med Helle och Midtjylland. Vi hoppas att få det klart så fort som möjligt. Vi vill gärna ha henne, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

TT: Och hon är själv sugen?

– Hon får tala för sig själv, men vi tror att vi kan gå i mål med det, säger Tjernberg.

– Det är en fantastisk tränare, jätteduktig. Får vi till det med Helle har vi satsat på rätt tränare, det är vi helt övertygade om, säger han.

Reser till Rio 1 augusti

För damlandslaget är sommaren i princip spikad. I juni åker laget på ett tolv dagar långt träningsläger tillsammans med Norge i Lagos, Portugal. Ytterligare tre läger väntar innan OS. I juli ska laget möta OS-trion Nederländerna, Ryssland och Montenegro i en fyranationsturnering i Nederländerna.

– Vi ska även få till ett träningsmotstånd i Rio. Då tar vi någon ur den andra gruppen i OS, säger Tjernberg.

Båda landslagen reser till Rio de Janeiro från Lissabon den 1 augusti, efter att ha deltagit på SOK:s förläger i Portugal.