För det började ju så bra.

Modo inledde närmast chockartat speedigt med ett läckert solomål av 19-årige rookien Kristian Jakobsson, efter en slalomkörning mellan Brynässpelarna redan 2.24 in i matchen.

En dryg minut senare skickade rutinerade Maxim Lapierre in 2–0 framspelad av nyförvärvet och SHL-debutanten Patrick Dwyer som såg ut att vara en rejäl vitamininjektion i Övikslaget.

Den knockoutstarten byggde Modo vidare på med två tidiga mål i andra perioden.

Mjuk ton

Sedan tog Brynäs över för hela slanten.

Vad som hände?

Jo rivige Brynästränaren Thomas "Bulan" Berglund tog fram den mjuka tonen inför sina spelare.

– Vi sa att vi inte behöver känna något ok på våra axlar. Vi har seglat upp som ett SM-guldlag nu plötsligt – från att ha varit absolut nederlagstippade av alla. Någonstans har det påverkat oss lite, vi känner en press som vi inte borde känna, förklarade Brynästränaren.

TT: Vad gjorde du för att få spelarna avslappnade men ändå fokuserade?

– Vi pratade om det i pausen. Det är viktigt att påminna alla om att det inte är på liv och död utan det är värre än så brukar jag säga, he, he. Nej, men håller man krampaktigt i klubban allt vad man orkar då kan man inte spela hockey.

Full kreativitet

Så är det ju.

När Brynäs släppte panikgreppet och eldade på med full kreativitet och en allt högre intensitet i såväl spelet som i närkamperna, kramade Modospelarna sina klubbor allt hårdare.

Det blev raka ben, ängsligt spel och galna beslut för gästerna som plötsligt liknade koner när Gävlelaget vände 1–4 till 7–4 under drygt andra halvan av matchen.

Till tränare Huras ilska och förtvivlan:

– Jag förväntar mig att unga spelare gör misstag. Vi klarar det. Men när de som varit med i ligan länge tar dåliga beslut, har en för svag backcheck, inte kan ta en enkel passning eller ge varandra pucken på bladet ens på tre meters avstånd. Då går det inte. Fysiskt är vi med, men de rutinerade killarna i laget måste visa vägen. De gör de inte som de borde göra.