Fakta: Tobias Hysén

Född: 9 mars 1982 i Göteborg.

Klubb: IFK Göteborg.

Tidigare klubbar: Ubbhult, Lindholmen, Lundby, Häcken, Djurgården, Sunderland, IFK Göteborg, Shanghai East Asia.

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 34/10.

Meriter: Svensk mästare 2005 (Djurgården) och 2007 (IFK Göteborg), svensk cupmästare 2004, 2005 (Djurgården) och 2008, 2013 (IFK Göteborg), serieseger i engelska The Championship 2007 (Sunderland), allsvensk skyttekung (delad) 2009. Med i den svenska EM-truppen 2012.

Den förre landslagsanfallaren släppte i måndags nyheten om att han lämnar Kina och flyttar hem till Göteborg med familjen.

För Hysén var klubbvalet enkelt.

– Jag har ju hela tiden sagt att planen när jag stack till Kina var att en dag komma tillbaka och spela för Blåvitt igen. Den klubben betyder mycket för mig, sade han till Göteborgs-Posten.

"Känns nästan overkligt"

På 54 ligamatcher i den kinesiska ligan gjorde Hysén 31 mål. Ändå ville klubben lösa ut honom från kontraktet.

– Det är klart att det är lite dubbelt med att bli utköpt. På ett sätt så kan man ju se det som att de inte anser jag är tillräckligt bra längre samtidigt kan vi nu flytta hem till Göteborg, jag får med mig en stor del av kontraktet, jag kostar ingen större slant, det känns som en "win-win" för alla inblandade faktiskt.

– Det känns nästan lite overkligt att det är klart, säger han via länk på en presskonferens.

Affären tog rejäl fart i förra veckan och sedan dess har Hyséns agenter Stefan Selakovic och Carl Fhager jobbat för en lösning.

Hysén ansluter till IFK Göteborgs träningsläger i Dubai.

– Jag längtar efter att komma ned till Dubai, dra på mig kläderna och börja träna igen. Jag har en bit kvar till toppformen men den ska finnas där tills matcherna börjar.

Avstod pengar

Kontraktet är skrivet över säsongen 2017 med option på ett år till.

IFK Göteborg har nu en anfallsuppsättning med Hysén, Gustav Engvall, Mikael Boman och Victor Sköld.

– Tobias har funnits med högt upp på listan över tänkbara nyförvärv på anfallssidan. Han har de egenskaper som spelare som är angelägna för oss och han är dessutom en bra person, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

– En spelare vi väldigt gärna ville ha.

Sportchefen Mats Gren betonar också att Hysén avstod en så kallad "sign on-bonus" och att hans lönespråk var "blygsamma".

Något som gjorde affären möjlig med tanke på IFK Göteborgs utsatta ekonomiska läge.

– En stor eloge till "Tobbe". Det är viktigt att förmedla det och det ville han också, säger Gren.