Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987, Tärendö.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Piteå Elit.

Familj: Sambon Anders Svanebo (landslagsåkare).

Träningstimmar/år: 920.

Främsta meriter: Två OS-guld, tre OS-silver, två VM-guld, fyra VM-silver, tre VM-brons, 24 SM-guld, fyra världscupsegrar inklusive Tour de Ski 2008.

Fakta: Sofia Henriksson

Född: 20 februari 1994, Piteå.

Bor: Har precis flyttat till Östersund. Sambo med Gustav Nilsson.

Klubb: Piteå Elit.

Familj: Mamma Helena, pappa Magnus och storasyster Carolina.

Meriter: Två guld och två silver i JVM. Niondeplats på 10 km klassiskt i Världscupen i Davos i fjol.

– Jag är så himla glad. Bara att vara tillbaka var så roligt. Dessutom gick det så bra. Helt otroligt, säger Sofia Henriksson, som dränkte målområdet med sina glädjetårar efter loppet.

För ett år sedan inledde hon säsongen lika bra. Men i januari tvingades hon ta timeout på grund av ätstörningar. Det var början på en jobbig period.

– Det har varit både upp och ner, men samtidigt var det viktigt att må bra som människa. Det är ju en förutsättning för att man också ska lyckas som skidåkare, säger Henriksson.

I augusti började hon träna lätt igen och nu stod hon på startlinjen.

– Jo, det har gått fort, men beslutet att tävla i dag har växt fram efterhand. Det var inte självklart att jag skulle tävla i Bruksvallarna. Men jag ställde upp och kom trea. Helt otroligt.

"Så roligt"

I samma målområde stod klubbkompisen Charlotte Kalla och gladdes med Sofia.

– Det är jätteroligt att Sofia är tillbaka. I dag gav hon ett trevligt besked. Det är så roligt att se hennes glädje, säger Charlotte Kalla, som följt Sofia Henrikssons kamp via klubbledarna.

– Sofia har haft ett team kring sig som sedan kommunicerat till oss andra hur hon har mått.

Men nu kommer Sofia Henriksson att ta det försiktigt.

– Ja, det där med landslaget får bli en senare fråga. Nu ska jag fortsätta att träna på ett klokt sätt. Sedan får vi se hur det går i framtiden, säger hon.

Sju av tio

Charlotte Kalla gjorde ett premiärlopp som förbundskaptenen Rikard Grip bedömde vara i världsklass. Därför var det inte så konstigt hennes segermarginal till tvåan Ida Ingemarsdotter blev hela 25,6 sekunder.

Kalla håller med om att det var ett riktigt topplopp.

– En stark sjua på en tiogradig skala. Men det finns lite mer att ta av. Kroppen är fortfarande lite sliten efter försäsongsträningen, säger hon och fortsätter:

– Det bästa var att jag lyckades med taktiken att öppna hårt och sedan hålla tempot. Detta var just den premiär som jag ville ha.