Fakta: Så lottas OS-handbollen

Både Sveriges dam- och herrlandslag är kvalificerade för OS.

Lagen delas in i två grupper, sex lag i varje. De fyra främsta lagen i grupperna spelar kvartsfinal.

Lagen delas inför lottningen in i sex "seedningspar", där länderna inte kan lottas mot varandra. I övrigt är det fri lottning, och Sverige kan lottas mot endera lag i varje par. Värdnationen Brasilien får i slutet av lottningen välja vilken grupp de ska spela i. Det andra laget i Brasiliens seedningspar placeras då i den andra gruppen. Lottningen sker på fredag.

Handbollsturneringarna i OS spelas i Rio de Janeiro 6–21 augusti.

Seedningsparen:

Damer:

Par 1: Norge, Nederländerna.

Par 2: Rumänien, Ryssland.

Par 3: Sverige, Montenegro.

Par 4: Frankrike, Brasilien.

Par 5: Spanien, Argentina.

Par 6: Sydkorea, Angola.

Herrar:

Par 1: Frankrike, Polen.

Par 2: Slovenien, Danmark.

Par 3: Kroatien, Sverige.

Par 4: Tunisien, Brasilien.

Par 5: Tyskland, Qatar.

Par 6: Argentina, Egypten.

Egentligen skulle rubriken kunna vara "På förbundskaptensfronten intet nytt". För en vecka sedan kom beskedet att Helle Thomsen, som ledde det svenska damlandslaget genom kvalet, stoppas från dubbeljobb av sin danska klubb FC Midtjylland. Då hoppades Svenska handbollsförbundet på en lösning inom en vecka, men läget är i stort sett detsamma.

– Det är inte helt klart. Av olika anledningar har det här varit en svår nöt att knäcka. Det pågår intensiva förhandlingar, vi hoppas på att ha ett svar inom någon dag, säger Stefan Karlsson.

Lottas på fredagskvällen

TT: Lutar det i dagsläget åt en lösning med dubbla roller eller med endast Sverige?

– Just nu ser det ut att bli bara Sverige. Jag hoppas för Helles skull att det blir både och, eftersom Helle väldigt gärna vill ha kvar engagemanget i klubben.

På fredagskvällen lottas de olympiska handbollsturneringarna i Rio de Janeiro. Sverige har med både dam- och herrlandslagen. Totalt deltar tolv lag i de respektive turneringarna, som delas in i två grupper med sex lag i varje. De fyra främsta i varje grupp går sedan till kvartsfinal.

I London för fyra år sedan slutade Sveriges damer näst sist, medan herrarna gick hela vägen till final där det till slut blev silver.

Har reservplan

OS-handbollen inleds 6 augusti. De svenska trupperna väntas tas ut runt månadsskiftet juni-juli. Den 9 juni inleder damerna ett träningsläger tillsammans med Norge.

Det gör att förhandlingarna med Thomsen inte kan fortgå så länge till.

– Om det av någon anledning inte blir av så måste vi agera, säger Stefan Karlsson.

TT: Har ni kontakt med andra alternativ?

– Vi har en plan B, ja. Men vi vill inte dra i den tråden riktigt än.