Fakta: Fotbolls-EM 2017

Fakta: Fotbolls-EM 2017

Fotbolls-EM 2017 spelas mellan den 16 juli och den 6 augusti i Nederländerna.

Spelorter: Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede (bland annat finalen), Rotterdam, Tilburg och Utrecht.

Totalt kommer 16 nationer att delta i fyra fyralagsgrupper. Lottningen sker den 8 november.

EM-kvalet avslutas tisdagen den 20 september. Gruppettan och de sex främsta tvåorna, av åtta, är direktkvalificerade till slutspelet. De två sämsta tvåorna möts i playoff om den sista platsen.

Redan klara för EM är: Nederländerna (värdnation), Tyskland, England, Frankrike, Norge, Schweiz, Spanien, Sverige, Skottland, Island, Belgien.

Ställningen bland tvåorna i nuläget (resultat mot sämst placerade lag i gruppen räknas bort): 1) Skottland (kvalificerat) 12 poäng (+9 målskillnad), 2) Belgien (kvalificerat) 11 poäng (+13), 3) Danmark 10 poäng (+10), 4) Österrike 10 poäng (+9), 5) Italien 9 poäng (+4), 6) Finland 7 poäng (+3), 7) Rumänien 7 poäng (-1), 8) Ryssland 7 poäng (-2).

På en träning med klubblaget Rosengård förra helgen stukade Lotta Schelin foten. Hon kom till landslagssamlingen i Göteborg på kryckor, men var inte spelklar till mötet med Slovakien i torsdags när Sverige säkrade EM-platsen via 2–1 mot Slovakien.

Tar inga risker

Nu står hon över även EM-kvalet mot Danmark i Viborg i morgon. För Sveriges del är resultatet i matchen betydelselös – gruppsegern är redan i hamn.

– Det känns inte som att det är läge för att ta några risker med tanke på hur det ser ut i höst med Rosengård och med denna matchen. Det känns rätt, säger Schelin, som ägnade sig åt rehabiliteringsträning på egen hand efter landslagets uppvärmning på dagens träning på Silkeborg stadion.

Förbundskaptenen Pia Sundhage får även klara sig utan mittbacksduon Linda Sembrant och Nilla Fischer. Duon har lämnat truppen. Sembrant, som missade även mötet med Slovakien, på grund av skada (höft) och Fischer på grund av personliga skäl.

Testa anfallsspel

Danmark är i nuläget tredje bästa tvåa av de sex tvåor som får en direktplats till EM i Nederländerna 2017. Vid förlust mot Sverige måste Danmark hålla Österrike, Italien och Finland bakom sig för att landet ska undvika kvalspel. De två sämsta tvåorna av åtta möts i playoff.

– Detta är världens bästa chans att testa vårt nya anfallsspel och till och med se om det funkar mot Danmark, som är ett bra lag. Och testa hur bra vi måste vara i försvarsspelet för att våga spela ett sådant anfallsspel. Så det är en lyxig situation, säger Pia Sundhage.