– Jag är enig med DBU (danska förbundet) om att inte fortsätta samarbetet. Det är ingen idé. Nu är det en ny tränare som ska sätta i gång arbetet inför VM-kvalet, sade Olsen till Ritzau efter förlusten.

Morten Olsen har själv sagt att han ser sig som en dirigent som ska styra orkestern, men i EM-kampen med Sverige har hans danska landslag endast hållit takten i några få passager under de 180 minuterna.

Olsen tillträdde som förbundskapten sommaren 2000 och lyckades föra de rödvita till fyra av åtta möjliga internationella mästerskap. Höjdpunkterna är åttondelsfinalen vid VM 2002 (0–3 mot England) och kvartsfinalen i EM 2004 (0–3 mot Tjeckien).

Olsens betydelse som förbundskapten går inte att underskatta, menar lagkaptenen Daniel Agger.

– Han är Danmarks bäste tränare, sade mittbacken dagen innan avgörandet mot Sverige.

Under 1980-talet ledde försvararen Olsen "the danish dynamite" till landets första VM-deltagande i Mexico 1986, där danskarna nådde åttondelsfinal. Landslagskarriären avslutades 1990 – två år senare vann Danmark överraskande EM i Sverige.

Slutet blev inte lika roligt.

– Självfallet gör det ont att sluta på det här sättet efter 35 år (som ledare och spelare), men det gör mest ont för folkets och fansens skull, sade 66-åringen som förmodligen sätter punkt för tränarkarriären.