Fakta: En osannolik match

Efter knappt en halvtimme hade Johan Elmander hunnit nätat två gånger och Petter Hansson en. Sverige var i ledning med 3–0 över Danmark när lagen möttes i EM-kval på Parken i Köpenhamn i juni 2007. Men danskarna kom tillbaka och lyckades hämta in underläget.

I slutminuterna, med 3–3 på resultattavlan, smockar Danmarks Christian Poulsen till Marcus Rosenberg i magen. Poulsen får rött kort och Sverige tilldöms straff. Sekunderna därpå rusar en berusad supporter med dansk landslagströja in på planen, attackerar den tyske domaren Herbert Fandel som omedelbart bryter matchen.

Efter en stunds väntan meddelas att Sverige tilldömts segern med 3–0, ett beslut som det europeiska fotbollsförbundet UEFA senare fastställer. När kvalspelet är över är Sverige klart för mästerskapet i Schweiz/Österrike efter att ha blivit tvåa i grupp F efter Spanien.

Sverige och Danmark möts på lördag på Friends Arena i Solna i playoff till fotbolls-EM. Tisdagen därpå är det dags för retur på Parken i Köpenhamn. Mötet väcker minnen från en liknande match just på Parken för åtta år sedan, då matchen fick avbrytas efter att en huligan rusat in på planen.

Mannen som orsakade tumultet då kommer dock inte att vara på plats på läktaren den här gången.

– Nej, nej och jag kommer inte att göra det på många år heller. Jag gjorde något väldigt dumt 2007. Jag förstår om det finns en stor grupp människor som inte vill se mig därinne, säger han till Aftonbladet.

Även om han nu kunde så skulle personen, som numera bor i Västsverige, vara tveksam till att se matchen på plats.

– Jag lyckades döda min bästa vän – min kärlek att gå på fotboll. Jag ser inte på fotboll på samma sätt som jag gjorde för tio år sedan. Jag blev så skrämd av mitt eget uppträdande den kvällen, säger han.

Det var i vid ställningen 3–3 och i slutminuterna som mannen rusade in på planen, kraftigt berusad, efter att domaren dömt straff till Sverige. Åskådaren slog till domaren som bröt matchen. Sverige tilldömdes segern med 3–0.

Mannen dömdes efter en förlikning med danska fotbollsförbundet till 315 000 kronor i skadestånd och förbjöds att gå på danska landslagets hemmamatcher under en period fram till 2013.