Fakta: William Nylander

Född: 1 maj 1996 i Calgary.

Längd: 180 cm.

Vikt: 77 kg.

Klubbar: Team Maryland, Chicago Mission, Södertälje, Modo, Toronto Marlies.

Beslutet togs sent i lördags kväll.

– Han har hela tiden blivit lite bättre, men jag känner att jag inte kan stå bakom att han går ut på isen och inte är helt hundra procent. Jag måste tänka på hans framtid, säger svenska lagets läkare PA Bergsten.

Tufft beslut

Bergsten säger att det var ett tufft beslut att ta:

– Det är aldrig roligt att ta ett beslut som kanske inte alla är överens om.

Han säger att lagledningen var enig i beslutet, men att Nylander hade velat spela.

Bergsten vill fortfarande inte säga vad det handlar om för skada, men enligt säkra uppgifter till TT är det en hjärnskakning. Nylander lämnade truppen på söndagsmorgonen, dagen före den heta semifinalen mot Finland.

"Hade varit en tillgång"

Förbundskaptenen Rikard Grönborg lider med Torontoforwarden som hann göra ett mål innan han fick en ful tackling mot huvudet av schweizaren Chris Egli i första perioden i JVM-premiären.

– Han är en fantastisk hockeyspelare som oturligt nog, på grund av en ful tackling, inte kan spela i turneringen. Man slutar inte hoppas förrän det är kört, han hade varit en tillgång för laget, men skador inträffar och vi har klarat oss bra utan honom, säger Grönborg.

När AHL-ligans poängkung kan vara tillbaka i spel i Toronto Marlies kan inte Bergsten uttala sig om.

Även backen Adam Ollas Mattsson är borta från spel i resten av turneringen. Djurgårdsbacken ådrog sig en fraktur på underkroppen i kvartsfinalen mot Slovakien.