Fakta: Abeba Aregawi

Född: Den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.

Fakta: Bakgrund Aregawi-fallet

29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregewi testades i Etiopien i mitten av januari – ett så kallat out of competition-test – och provet innehållöll spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi att "jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera".

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.

Söndagen den 17 juli meddelar Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

Kring lunchtid på söndagen kom till sist beslutet att Abeba Aregawi inte tas med i OS-truppen. Friidrottsförbundet skriver i ett pressmeddelande att de är "kritiska till det faktum att Abeba Aregawi erkänt att hon så sent som i december 2015 intagit en substans som endast några veckor senare, fr.o.m. den 1 januari 2016, blev dopingklassad".

Den 26-åriga 1 500-meterslöparen, VM-guldmedaljör för Sverige i Moskva 2013 och i inomhus-VM i Sopot året därpå, får alltså inte åka till Rio.

– Det är ett logiskt beslut, ett riktigt beslut, som tar hänsyn till alla aspekter och jag hoppas och tror att hon också kommer att respektera det, säger friidrottsförbundets ordförande Björn O Nilsson när TT når honom.

"Svårt beslut"

Men beslutet var inte enkelt. Friidrottsförbundet behövde ha "flertalet möten" under helgen, berättar Nilsson:

– Det var ett svårt beslut. Det gäller att beakta alla aspekter och det här är ingen svart-vit fråga, säger han och fortsätter:

– I den ena vågskålen ligger vårt antidopningsarbete, som är kompromisslöst, och i den andra ligger rättssäkerheten för den aktiva.

TT: Betyder det här att ni anser att det ska klassas som att Aregawi varit dopad?

– Nej. Hon är frikänd och inte anmäld för doping, så dopningsärendet finns inte. Men som vi skriver i pressmeddelandet: det är inte tillfredsställande att ta ett dopingklassat ämne bara veckor innan det har godkänts, säger Björn O Nilsson.

Hur ser du på framtiden för Aregawi i det svenska landslaget?

– Det är upp till både henne och oss, men hon är ju svensk medborgare, hon är inte dopad, inte avstängd, och hon är aktuell för Sverige så fort vi har rett ut de här frågorna.

"Hon är lättad"

Enligt förbundskapten Karin Torneklint ska Abeba Aregawi ha tagit beslutet bra:

– Jag har inte pratat med henne själv, det var Hammarby (Aregawis klubb) som berättade det för henne. Men jag har förstått att hon tog det med fattning, hon ser ju också allvarligt på det här. Hon är lättad över att ärendet är klart, säger Torneklint till TT.

Löparstjärnans agent, Keith Karlsson Astor, är förstås besviken men allt annat än upprörd när TT når honom:

– Jag hade hoppats på att hon skulle komma med, men respekterar förbundets beslut. Det är kloka människor som har lagt ned mycket tid på det här mötet och beslutet, säger agenten.

Han öppnar dock för en fortsättning i den svenska landslagsdressen – efter OS-turneringen:

– Nu får hon tid på sig att komma tillbaka efter OS. Hon är ju rentvådd och inte dömd, säger Keith Karlsson Astor.