Fakta: Proffsboxning

Proffsboxning förbjöds den 1 januari 1970. Först 2007, efter att dåvarande idrottsministern Ulrica Messing tillsatte en utredning, tilläts det på svensk mark – men bara i tolv minuter (vilket innebär fyra ronder). Länsstyrelsen i Örebro är juridisk tillsynsmyndighet och kan ge dispens för längre matcher, något som skett ett fåtal gånger. Efter att Norge hävt sitt förbud mot proffsboxning i december 2014, är det egentligen bara Iran, Nordkorea och Sverige där det ännu är otillåtet.

När proffsboxningen nu för första gången sedan 60-talet tar plats i Hovet, så blir det med full längd på matcherna – tolv ronder för herrarna och tio ronder för damerna – vilket innebär att det behövs dispens från Länsstyrelsen.

Problemet är att den ännu inte kommit.

– Det är ju ett missfoster till lag, att vi fortfarande står under en myndighets tillsyn, men jag håller på att jobba för ett generellt tillstånd för sex ronder i stället för de tolv minuter (och fyra ronder) som gäller i dag. Hoppas det kan vara klart redan till sommaren, säger Björn Rosengren.

Slag mot huvudet

TT: Men nu gäller det tolv ronder. Varför är inte tillståndet klart till denna gala?

– Det har med att de går igenom varje enskild match samtidigt, och arrangören har fått byta motståndare till Otto Wallin flera gånger. De vill ju veta precis allt om varje boxare, hur många matcher de gått, hur långa, hur många slag emot huvudet de fått... Nu när hans motståndare är klar så kommer de behandla allt på samma gång. Jag pratade med dem i dag och sa "nu går jag på presskonferens" och de sa bara "gör det du" så jag räknar med att det kommer lösa sig. Men man vet ju aldrig med de där.

För Mikaela Laurén är en titelmatch mot Ivana Habazin på hemmaplan en stor grej.

Den nu 40-åriga boxaren har vunnit 26 av sina 29 matcher som proffs.

– Jag bor fem minuter från Hovet, jag ser arenan från mitt fönster. Jag flyttade till Enskededalen 1979, och bor nu strax utanför den. Det går inte att få mer hemmaplan än så här, säger Laurén, som nu är en del av Team Sauerland i stället för att få arrangera allt själv.

Skoglund huvudmatch

– Det gör att jag kan fokusera på träningen och på att vara så bra som möjligt till matchen, i stället för att springa runt på stan och sätta upp affischer, ringa in ringpojkar eller boka resor. Det här är otroligt stort för mig.

Galans huvudmatch blir Erik Skoglunds möte med sydafrikanen Ryno Liebenberg, där Skoglund ska försvara sin interkontinentala IBF-titel.

– Det är en riktig slagskämpe jag möter, han kan ta två smällar för att få in en. Han har riktigt bra fysisk, så det gäller att inte slå sig trött. Jag ser mig som en bättre boxare än honom så det kommer nog gå bra, säger Skoglund.

Bland de övriga matcherna på Hovet finns svenskar som Anthony Yigit, Oscar Ahlin och Klara Svensson i ringen.