Fakta: Sveriges VM-uppladdning

Tisdag 1 december: Dubbla träningspass. Först individuell fysträning i Lund klockan 10.30, sedan handbollsträning i Eslöv klockan 19.30.

Onsdag 2 december: VM-genrep mot Rumänien, Eslöv, klockan 19.45.

Torsdag 3 december: Träning och sista förberedelserna i Sverige.

Fredag 4 december: Avresa till Næstved, cirka nio mil från Köpenhamn.

Lördag 5 december: VM-premiär mot Angola, Næstved Arena, klockan 20.45.

Fakta: Handbolls-VM 2015

Handbolls-VM spelas 5–20 december i Danmark. 24 lag deltar.

Grupperna:

Grupp A (i Herning): Danmark, Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien.

Grupp B (i Næstved): Kuba, Sverige, Nederländerna, Polen, Kina och Angola.

Grupp C (i Kolding): Brasilien, Frankrike, Argentina, Sydkorea, Kongo och Tyskland.

Grupp D (i Fredrikshavn): Norge, Spanien, Rumänien, Ryssland, Puerto Rico och Kazakstan.

Sveriges spelschema: Angola 5 december, Polen 6 december, Nederländerna 8 december, Kina 9 december, Kuba 11 december. Samtliga matcher startar klockan 20.45.

De fyra bästa i gruppen går till åttondelsfinal. Lagen från grupp A möter där lagen från grupp B, grupp C möter lagen från grupp D.

Finalen spelas 20 december.

Segraren i VM blir kvalificerad till OS. Lag 2–7 får spela OS-kval. Även en lägre placering kan ge OS-kvalplats under vissa omständigheter.

Regerande världsmästare: Brasilien.

Fakta: Sveriges VM-trupp

Här är Sveriges trupp till handbolls-VM 2015:

Målvakter: Filippa Idéhn, Esbjerg, Johanna Bundsen, Sävehof.

Vänstersexor: Loui Sand, Sävehof.

Mittsexor: Linn Blohm,Tvis Holstebro, Frida Tegstedt, Füchse Berlin.

Högersexor: Nathalie Hagman, Tvis Holstebro, Emma Hawia-Svensson, Skuru IK.

Niometersspelare: Linnea Torstenson, CSM Bukarest, Isabelle Gulldén, CSM Bukarest, Johanna Ahlm, Midtjylland, Jamina Roberts, Tvis Holstebro, Sabina Jacobsen, Midtjylland, Anna-Maria Johansson, Skövde, Jenny Alm, Esbjerg, Carin Strömberg, Skuru.

Tolv spelare är reserver på hemmaplan.

Förbundskapten: Thomas Sivertsson.

Fotnot: Vänstersexan Marie Wall, H65 Höör, har ersatt Edijana Dafe, som lämnat återbud, under träningsmatcherna. Landslagsledningen avvaktar dock med att skriva in Wall i VM-truppen.

Sverige har gått in i den sista fasen i uppladdningen inför VM i Danmark. På måndagen checkade laget in på hotellet i Lund för de sista förberedelserna inför avresan till Næstved, som ligger på Själland cirka nio mil från Köpenhamn, där gruppspelet startar mot Angola på lördag.

På onsdag väntar en sista träningsmatch mot Rumänien, i Eslöv. Men även då, precis som i träningsturneringen i Norge i helgen, ställer Sverige alltså upp utan Torstenson på nio meter.

– Det gör inte ont utan det är lite svagt, knät, jag blir lite trött i det. Det är det vi jobbar på just nu. Planen är att jag ska spela mot Angola (VM-premiären på lördag), säger Torstenson.

Det har gått över två månader sedan den hårdskjutande 32-åringen, till vardags i rumänska Bukarest, spelade handboll. Hon opererade menisken i mitten på oktober och har fått ägna all tid sedan dess åt rehabilitering.

Påminner om fjolåret

Först var planen att det skulle ta en månad. Det höll inte. Sedan skulle hon vara tillbaka till turneringen i Norge, men det höll inte heller.

– Jag är ju medveten om min situation, det var jag ju medveten om när jag kom hit, säger Torstenson, som är van att leva på marginalerna.

Hon hade en liknande, krånglig uppladdning inför EM förra året. Då drabbades hon av en bristning i höger vad under EM-lägret och var inte spelklar förrän till premiärmatchen mot Kroatien.

– Förra gången fick jag min skada när jag var här, då var det skillnad, då var man inte lika förberedd.

TT: Är det enklare att hantera den här situationen?

– Precis.

– Jag får se. Är jag dålig får jag väl bara åka hem. Vi får se om jag håller och sedan får vi se hur det går, säger Torstenson.

Sivertsson avvaktar

Sverige drabbades av ett annat sent avbräck i förra veckan då vänstersexan Edijana Dafe tvingades lämna återbud eftersom hon väntar barn. H65:s Marie Wall kallades in, men det är inte säkert att hon skrivs in i den slutgiltiga truppen till VM.

– Det kan hända att två är halvskadade på samma position, så vi avvaktar, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Hur landslagsledningen väljer att göra beror självklart mycket på vad som händer med Torstenson de närmaste dagarna.

– Det vi hoppas är ju att hon ska vara med. Det går enligt plan, men hon är ju inte med oss och tränar handboll än. Det betyder ju så klart mycket för förväntningar och så. Det är ju täta matcher och då är det ju gott att vi har många spelare som är där i mitten, säger Sivertsson.

– Vi får se och hoppas på det bästa.